reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přetížený internet: Švýcarsko zvažuje zákaz streamovaného videa

18.3.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Přetížený internet: Švýcarsko zvažuje zákaz streamovaného videa
Internetová síť švýcarského operátora Swisscom se potýká s přetížením, společnost proto apeluje na své zákazníky, aby se chovali ohleduplně. Úřady již připravily opatření, pomocí kterých by mohly v kritické situaci zakázat streamovaná videa.
Švýcarsko bylo pandemií nového typu koronaviru zasaženo poměrně silně a po dalším výrazném nárůstu počtu nakažených vláda tento týden zavedla radikální opatření, jako je uzavření všech škol, obchodů (s výjimkou lékáren a potravin), restaurací nebo kulturních a rekreačních zařízení. Značná část firem navíc svým zaměstnancům doporučila nebo nařídila práci z domova. Pro ukrácení volného času i kvůli pracovním povinnostem proto velká část Švýcarů používá internet, ale jak se ukázalo, tamní síť není na takový nápor připravena. Národní operátor Swisscom se v pondělí potýkal s rozsáhlým výpadkem sítě pro telefonní hovory způsobeným až trojnásobným počtem hovorů, ale podobný problém by mohl údajně postihnout také datovou síť.
 
 

Chovejte se ohleduplně, žádají operátoři

 
Kapacity infrastruktury v alpské zemi sice stále mají rezervy, ale jsou v tuto chvíli poměrně napjaté, a společnost proto žádá své zákazníky, aby byli při používání internetu ohleduplní. „Intenzivně pracujeme na rozšiřování kapacity a žádáme naše zákazníky, aby telekomunikační sítě používali přiměřeným a odpovědným způsobem,“ uvedl Swisscom. Zatímco běžné prohlížení webových stránek nebo používání pracovních aplikací neznamená pro internetový provoz takové zatížení, v případě online her nebo streamovaného videa už dochází k přenosu velkého množství dat. Ačkoliv nemáme konkrétní data pro Švýcarsko, z celosvětového hlediska byl v roce 2019 samotný Netflix zodpovědný za 15 % internetového provozu, dalších 13 % zabírala různá video streamovaná přes HTTP a více než 11 % YouTube.
 
 
Ačkoliv datová síť nabízí ještě určitou rezervu, chování zákazníků nelze s jistotou předvídat, proto se mohou vyskytnou krátkodobé výpadky. V případě problémů plánuje Swisscom upřednostňovat firemní zákazníky, kteří nabízejí důležité služby pro chod státu. Federální vláda, která tento týden jednala s telekomunikačními společnostmi, údajně připravila nástroje, jak postupovat v případě přetížení. Hodlá v takovém případě zakázat datově náročné služby, jako je právě streamované video, důležité je totiž udržet dostatečnou kapacitu pro klíčové služby a přístup k základním informacím.
 
 

Videa a hry až mimo pracovní dobu

 
Obdobný problém řeší také Španělsko, kde byla nařízena celostátní karanténa. Datová infrastruktura země se přitom řadí k velmi vyspělým, z pohledu propojení domácností optickými kabely patří spolu se skandinávskými a pobaltskými státy ke špičce v Evropě, daleko před Švýcarskem. Španělští poskytovatelé připojení žádají uživatele, aby během běžných pracovních hodin vyhradili kapacitu pro ty, kteří používají internet k práci nebo e-learningu. Během špičky by si proto měli odpustit online videohry nebo sledování videí. Před stažením velkých souborů by měli každý zvážit, zda jej opravdu potřebuje.  A před uskutečněním hovoru doporučují místo mobilních nebo internetových služeb použít pevnou linku.
 
Zdroj: Nzz.ch


reklama