reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přichází specifikace NVMe 1.3 pro lepší využití SSD

27.6.2017, Jan Vítek, aktualita
Přichází specifikace NVMe 1.3 pro lepší využití SSD
Specifikace NVM Express (NVMe) byly po dlouhých třech letech aktualizovány, a to na verzi 1.3, která vylepší využití dalších modelů SSD, jež přijdou na trh. NVM Express Organisation přitom uvádí, že má novinky pro každého. 
 NVM Express je rozhraní přímo určeno pro SSD, z čehož také pramení jeho označení kde NVM znamená non-volatile memory. Krom toho je také speciálně určeno pro taková SSD připojená na rozhraní PCI Express, což má také zahrnuto v názvu. Nahrazuje přitom AHCI, které se pro elektronické paměti nehodí. 
 
 
NVM Express Organisation tak nyní přichází s verzí 1.3 (PDF), která představuje několik novinek a organizace slibuje, že má novinky pro běžné uživatele, cloud i obecně podnikové využití moderních SSD. 
 
Zvláštní pozornost si prý zaslouží funkce Sanitise, Virtualization a Streams, přičemž ta první nabídne jednoduchou, rychlou a nativně podporovanou možnost jak kompletně a bezpečně smazat data. Virtualization přináší větší flexibilitu pro využití SSD více systémy a konečně
 
Streams slibují dosažení delší výdrže SSD, a to redukováním tzv. write amplification. To je obecný problém zařízení SSD a týká se toho, že se do jejich paměti NAND Flash v důsledku zapisuje větší objem dat, než je opravdová velikost zapisovaných souborů. Zápis dat do NAND Flash se totiž provádí po stránkách, a pokud chceme třeba ve 4kB nebo 8kB stránce změnit jen něco, stejně ji musíme přepsat celou, i když je nově zapsaných dat třeba jen 512 B. Tím se logicky zvyšuje opotřebení buněk a zbytečně klesá jejich životnost a my mluvíme o rozdílu mezi Host writes (data určená k zapsání) a NAND writes (skutečný objem zapsaných dat). Streams si interní paměť SSD rozdělí na bloky, do nichž se budou zapisovat data dle toho, zda půjde o sekvenční nebo náhodný zápis. Právě tím se má využití buněk zefektivnit a snížit poměr mezi Host writes a NAND writes. 
 
Dále tu máme také nové nástroje pro pokročilý debugging a možnosti pro jemnější nastavení škrcení výkonu vlivem přehřívání, což využijí především samotní výrobci SSD a počítačů. Nová SSD s NVMe 1.3 budou také připravena využít výhodu ve vyšší propustnosti budoucího rozhraní PCI Express 4.0, které zdvojnásobí kapacitu jedné linky na 16 GT/s, což přijde vhod. Však lze očekávat, že výkon SSD se bude zvyšovat a 3200 MB/s na čtyřlinkovém M.2 by nemusela stačit. 
 
NVM Express Organisation se také pochlubila, že první SSD s NVMe přišla na trh teprve v druhé polovině roku 2014 a bude to trvat už jen rok a NVMe ve světě SSD převládne. Můžeme očekávat, že první zařízení s NVMe 1.3 dorazí na trh do dvou let. 
 
reklama