reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přijde PlayStation 5 ještě v tomto roce?

6.4.2018, Jan Vítek, aktualita
Přijde PlayStation 5 ještě v tomto roce?
Pokud bychom měli ihned odpovědět na tuto otázku, zaznělo by rozhodné ne, ovšem podívejme se alespoň na to, co říkají o PlayStation 5 nejnovější fámy, které mají původ na serveru SemiAccurate. 
Server SemiAccurate si nechal podrobnosti o PlayStation 5 pouze pro své platící čtenáře, ale na jiných místech webu byly tyto podrobnosti také popsány, a tak se dozvíme, že tato nová konzole má stavět na procesorech Zen a architektuře Navi. To ostatně není vůbec žádné překvapení a taková skutečnost se dá snadno odvodit z roadmap firmy AMD, pokud máme jen tušení o tom, kdy má nová konzole od Sony dorazit na trh. Na SemiAccurate se však píše, že není vůbec vyloučeno, aby PS5 dorazila ještě v tomto roce a že bude mít přímo v křemíku zabudovanou podporu virtuální reality a je otázka, co to znamená. A na co se autor těchto zpráv odvolává? Na údajné vývojové sady, jež měly být rozeslány partnerům Sony v úctyhodných počtech.
 
 
Na druhou stranu, když v roce 2013 nastupovala konzole PS4, Sony už dlouho před tím spustila takovou mediální masáž, že o nové konzoli věděli všichni, i když téměř bez podrobností. Po nástupu PS4 si navíc uživatelé stěžovali, že ta i přes sedmiletý odstup od PS3 nenabídla velký posun v kvalitě zobrazení her a lze si představit, že případná PS5 nastupivší jen dva roky po inovované PS4 Pro by přinesla stejnou a možná ještě silnější reakci. To samozřejmě závisí také na hrách, které by musely být schopny využít vyšší výkon a lepší možnosti nové konzole. 
 
Nyní by také AMD muselo pro výrobu příslušných SoC s jádry Zen a grafikou Navi využít 12nm proces, aby konzole byly připraveny pro konec tohoto roku a ten přitom nepředstavuje velký pokrok oproti 14nm. Spíše tak budeme předpokládat, že pokud má PS5 v dohledné době dorazit, bude to mezi roky 2019 a 2020, kdy už má být připraven výrazně lepší 7nm proces. 
 
Další věc, kterou lze očekávat, je zpětná kompatibilita s tituly pro starší konzole, však lze skutečně očekávat, že hlavní hardwarovou výbavu pro PS5 opět dodá AMD, takže půjde opět o procesory x86 a jádra Polaris na straně aktuální PS4 Pro a příbuznou generaci Navi v PS5. To pak může zajistit plynulý průnik nové konzole na trh s tím, že na něj mohou zároveň začít proudit už i tituly, které PS4 nezvládne, PS4 Pro jen v nízkém rozlišení a PS5 pak ve VR či 4K, ale to jsou pouze odhady a dohady. 
 
To je pak ostatně spíše úkol pro herní vývojáře, kteří by museli své tituly optimalizovat odlišnými způsoby pro dvě a možná i tři konzole. Případně to může být prostě tak, že na PS5 spustíme i tituly pro PS4/PS4 Pro, ale opačně to možné nebude. 
 


reklama