reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Připravuje AMD 10jádrový Ryzen 7 2800X?

18.9.2018, Jan Vítek, aktualita
Připravuje AMD 10jádrový Ryzen 7 2800X?
Objevila se zpráva slibující 10jádrový procesor Ryzen 7 2800X, který má nastoupit proti Core i9-9900K. Je pravda, že Ryzen 7 2800X skutečně je očekáván a má být v záloze, ale mohl by mít 10 jader?
Tuto zprávu přinesl server Elchapuzas Informatico, od kterého ji převzal Forbes. AMD si má dle zdroje chystat procesor Ryzen 7 2800X vybavený 10 jádry (konfigurace 10C/20T), jenž se postaví novému Intel Core i9-9900K (8C/16T). Chybějící takt by tedy AMD dohnalo dvěma jádry navíc, aby nabídlo takovýto výkon. 
 
 
Z našeho pohledu se ale jeví jako vysoce nepravděpodobné, že by si AMD připravilo 10jádrový procesor pro AM4. Znamenalo by to totiž, že by AMD muselo buď od základu přepracovat své čipy Zeppelin a jejich CCX (Compute Complex), anebo do procesoru pro patici AM4 nacpat dvě jádra Zeppelin. Přepracování Zeppelinu vypadá jako naprostá zbytečnost, pokud by to AMD mělo dělat jen kvůli tomu, aby na trh dostalo jedno jediné SKU půl roku před tím, než budou aktuální už 7nm procesory. 
 
Nacpat do pouzdra pro patici AM4 by šlo těžko, protože samotná jádra by se pod heatspreader možná vešla, ale s potřebnými SMD součástkami okolo už asi ne. A potom, proč by to AMD vůbec mělo dělat, když má na trhu 12jádrové procesory Threadripper, které dle nových cen už velice dobře navazují na Ryzeny? 
 
 
I na serveru Forbes jsou k informacím o 10jádrovém Ryzen 7 2800X skeptičtí, ale server techPowerUp je zase nezavrhuje. Poukazuje na to, že společnost GlobalFoundries zrušila své plány na brzké spuštění výroby pomocí 7nm procesu, takže je dost dobře možné, že nároky na 7nm linky firmy TSMC budou mnohem vyšší, než se předpokládalo a to může ovlivnit plány AMD na vypuštění 7nm procesorů. Lze očekávat, že v případě nedostatečné kapacity TSMC rezervované pro AMD by přednost dostaly 7nm čipy Vega a 7nm procesory EPYC před novými Ryzeny. Na druhou stranu, pokud by 10jádrový Ryzen měl být reakcí na události ve firmě GloFo, těžko bychom si o jeho testech mohli číst tak brzy, leda by AMD o rozhodnutí svého výrobního partnera vědělo dlouho dopředu a mělo čas se připravit. I tak by nám ale jediný model s 10 jádry v řadě Ryzen 2000 moc neseděl, takže jako obvykle uvidíme. 


reklama