reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Příští EPYC se Zen 3 by mohly mít čtyřcestné SMT

24.9.2019, Jan Vítek, aktualita
Příští EPYC se Zen 3 by mohly mít čtyřcestné SMT
Opět se objevuje informace o tom, že by si AMD mělo pro příští verzi architektury Zen přichystat velice zajímavou novinku, kterou zatím označujeme jako "Four-Way SMT". Toto označení je vcelku jasné. 
AMD působí jako firma, kterou dříve sice převálcoval vlastní Bulldozer, ale to ji jen posílilo, aby mohla za ním udělat tlustou čáru a pustit se zase do práce s nebývalou vervou. Nyní je navíc už zbavena pout, která ji pojila s osudy a schopnostmi firmy GlobalFoundries. Může volně využívat to, co nabízejí jiné přední firmy vydělávající na zakázkové výrobě čipů, což je stejně důležité jako samotná architektura. Ale právě ta by mohla v případě EPYC založených na Zen 3 překvapit, i když jsme o tom mluvili již dříve. 
 
 
Co se týče Zen 3, zde už musí být vše upečeno a pomalu se začíná tesat do křemíku, neboť z oficiálních zdrojů už víme, že tato generace nové architektury je už dokončena a pracuje se na designu Zen 4. Pokud tedy jde o zatím nezaručené informace o "Four-Way SMT", čili čtyřcestném SMT, ty skutečně mohou mít reálný základ. 
 
Zen 3 se chystá pro příští rok a my jako běžní uživatelé očekáváme především to, že půjde i o základ pro procesory Ryzen 4000 vyráběné v TSMC procesem 7nm+ s využitím EUV. To už je v podstatě jisté. Ryzen 4000 přitom ani nemusí už nabízet vyšší počet jader než Ryzen 3000, ostatně 16 je pro desktopové CPU s dvoukanálovým přístupem do paměti habaděj. AMD by ovšem svým způsobem mohlo poskytnout vyšší počet jader, a to těch logických. 
 
My se od Hardwareluxx opět dozvídáme drb, že Zen 3 budou mít schopnost využít jedno fyzické jádro jako čtyři logická, čili ne dvě jako dnes. Od toho tedy čtyřcestné SMT. Čtyřjádrový procesor by se tak mohl v operačním systému tvářit jako šestnáctijádrový, respektive by byl reálně schopen zpracovávat najednou 16 vláken. AMD by ovšem v tomto případě nebylo průkopníkem, neboť procesory POWER od IBM už dávno využívají i osmicestné SMT. Nicméně v případě procesorů x86 by to byla premiéra a je otázka, zda by na ni měl Intel připravenou odpověď.
 
Jak dobře víme, ten chce v příštím roce už nabídnout první 10nm serverové procesory Xeon, ale není dosud zcela jasné, v jaké podobě. Můžeme tušit, že vedle nich tu budou stále ještě 14nm procesory, což je tedy v případě desktopových Intelů už téměř jisté. AMD by tak mohlo získat další podstatnou výhodu, která by mu ale pomohla právě především v serverovém segmentu. Z toho vyvstává další otázka, zda bychom mohli se čtyřcestným SMT vůbec počítat pro běžné Ryzeny. On desktopový procesor s konfigurací 16C/64T vypadá jistě zajímavě, ale zde už se opravdu překračuje hranice mezi desktopem a pracovní stanicí. 
 
Zdroj: Hardwareluxx 


reklama