Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Proč Microsoft přešel k Chromiu? Prý i kvůli schválnostem Googlu

19.12.2018, Jan Vítek, aktualita
Proč Microsoft přešel k Chromiu? Prý i kvůli schválnostem Googlu
Microsoft už dávno oficiálně potvrdil, že opouští vlastní engine stojící za prohlížečem Edge a ten bude později založen na Chromiu. Mluvil přitom pouze o pozitivních aspektech, ale vedle nich se nyní dozvídáme i o možných opravdových důvodech. 
Prohlížeč Edge se tak zbaví EdgeHTML a přejde na Chromium, to už je jisté. Microsoft už to potvrdil a k tomu sdělil, že tak bude moci spolupracovat s dalšími vývojáři na stejném kódu, který budou vylepšovat pro všechny. Vedle toho bude Edge aktualizován častěji a dostane se na více platforem, čili ne pouze do Windows 10. 
 
 
Co nám ale zůstalo skryto, o tom na Hacker News mluví jistý Joshua Bakita, který ještě jako student pracoval v týmu vyvíjejícím prohlížeč Edge. Dle Bakity Microsoft jednoduše nedokázal včas reagovat na změny, které na svých stránkách prováděl Google, což na první pohled vypadá jako chyba a neschopnost Microsoftu, ale o tom to není. 
 
Bakita zmiňuje příklad zahrnující Edge a stránky YouTube, o nichž mohl Microsoft kdysi vykládat, jak na jeho prohlížeči pracují efektivně a rychle. Google ale změnil kód na stránkách YouTube, když do nich měl přidat jen "skrytý a prázdný div tag" a kvůli tomu se provedené optimalizace v prohlížeči Edge začaly kuckat. To by nemuselo představovat problém, kdyby mohl Microsoft na takové změny pružně reagovat, ale ten se rozhodl, že bude prohlížeč Edge aktualizovat v rámci nových verzí celého systému Windows. Takže v daném případě museli uživatelé čekat až do příchodu letošního Windows 10 October Update. Velké aktualizace se přitom ke všem uživatelům nedostanou hned, jak vyjdou a trvat to může několik měsíců, o něž se pozdrží i oprava prohlížeče Edge. V případě říjnové aktualizace byl navíc její nástup nuceně odložen kvůli chybám. 
 
Po nástupu Edge založeném na Chromiu už bude prohlížeč oddělen od systému Windows, a bude se tak moci aktualizovat častěji. Nicméně to celé můžeme vidět jako prostý dopad konkurenčního boje, v němž Microsoft svým systémem aktualizací sám umožnil Googlu, aby toho zneužil k vlastnímu prospěchu. Na zákazníka se pak samozřejmě během takových bojůvek nemyslí. Jak Bakita tvrdí, Google se začal chlubit vyšší efektivitou prohlížeče Chrome při sledování videí na YouTube v podstatě ihned poté, co provedl úpravu, která Edge přímo ochromila (nebo oChromila?). Pokud jde ale o celkový dopad, pak Google v podstatě svou službu zpomalil pro všechny a požadavek na odstranění skrytého div tagu poté odmítl a nechtěl se k tomu dále vyjadřovat. Ale co my víme, také to všechno mohlo být jinak. 
 
Zdroj: Hexus.net