reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Procesory AMD EPYC zabraly 2 % serverového trhu

1.12.2018, Milan Šurkala, aktualita
Procesory AMD EPYC zabraly 2 % serverového trhu
Serverový trh je hodně náročný a dosud byl vyhrazen v podstatě jen Intelu. AMD tak i se svými velmi podařenými procesory AMD EPYC zvládlo v roce 2018 převzít jen 2 % tohoto trhu. Po další rok by to ale mělo být mnohem více.
Pokud jde o serverový trh, společnost Intel měla dosud téměř 100% zastoupení. AMD totiž nemělo žádný rozumný serverový procesor. To se ale změnilo s příchodem AMD EPYC, které jsou velmi zajímavou alternativou k procesorům Intel Xeon. Přesto podle informací ze serveru DRAMeXchange AMD zabralo jen 2 % trhu (např. u Baidu, Ali Cloud a Amazon Web Services). Nicméně i to je na takto konzervativním trhu docela slušný úspěch. Jedním z důvodů, proč to není více, je i ten fakt, že AMD nenabízelo víceprocesorové stanice, což limituje nasazení u některých typů serverů.
 
AMD EPYC
 
Předpokládá se však, že v roce 2019 by se situace měla o něco zlepšit a hovoří se o přibližně 5 % pro AMD. To totiž chystá své procesory nové generace Rome postavené na 7nm procesu, což umožní dále zvýšit výkon a snížit spotřebu. Takové vlastnosti jsou nejen u serverů velmi žádané. Navíc budou moci mít až 64 jader a zvládnou zpracovat až 128 vláken najednou. Reálné nasazení těchto procesorů by mělo nastat od přelomu první a druhé poloviny příštího roku.
 
Naproti tomu Intel bude stále zaseknutý na 14nm procesu a to se nezlepší patrně až do konce roku 2019. Pokud jde o generace čipů, tak Sky Lake nyní tvoří cca 60 % serverových procesorů, tento rok by to mělo vyskočit asi na 65 %. Pokud jde o AMD, tak EPYC je v asi 70 % serverů s procesory AMD. Připomeňme ještě, že bývalý CEO Intelu Krzanich se v létě nechal slyšet, že cílem Intelu je, aby se AMD nikdy nedostalo nad 15-20 %.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama