Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Procesory AMD mohutně posilují mezi uživateli Steamu

4.5.2018, Jan Vítek, aktualita
Procesory AMD mohutně posilují mezi uživateli Steamu
Pokud společnost AMD může někoho svou nabídkou procesorů zaujmout, rozhodně mezi ně patří také hráči počítačových her. A ti dle průzkumu platformy Steam na toto volání slyší, jak ukazují nejnovější data. 
Steam Survey je tak i nyní zdrojem informací o tom, jaký hardware mají hráči počítačových her ve svých sestavách a pro tento účel je to asi ten nejlepší zdroj. My jsme se ve spojitosti se Steamem nedávno podívali na to, jak je to se Steam Machines, o nichž společnost Valve poté prohlásila, že sice moc zájmu nevyvolaly, ale ještě s nimi nekončí. Dozvědět jsme se mohli také to, že ve virtuální realitě začal odklon od HTC k produktům firmy Oculus.
 
 
Společnost AMD má aktuálně nad Intelem tu výhodu, že ve stejné cenové hladině nabízí vyšší vícevláknový výkon, který v případě moderních her je potřeba, i když si nemůžeme dělat iluze, že nám k něčemu bude osm či více jader. Ale bez průniku vícejádrových procesorů do uživatelských sestav nebude ani optimalizace her pro ně, ale to je nyní vedlejší. Nejdříve se můžeme podívat na to, jak se vyvíjel podíl grafických čipů v sestavách lidí na Steamu a poněkud překvapivě se objevil silný růst firmy AMD a Intel na úkor NVIDIE. Je otázka, co tuto změnu způsobilo, však AMD se vyhouplo z 11 na téměř 15 procent. 
 
 
Co se týče procesorů, tam už jsou přirozeně pouze dvě firmy - AMD a Intel. Právě AMD začalo po zvláště hubených rocích poprvé výrazně posilovat, kdy si zakrátko přičetlo asi pětiprocentní podíl a zde už naopak můžeme jasně vidět důvod. AMD už má na trhu velice silné portfolio výkonných procesorů a s představením nové série Ryzen 2000 i příslušných APU Raven Ridge to vypadá, že podíl na Steamu bude jen dále růst. A AMD si rozhodně má co brát zpět. 
 
 
Nakonec tu máme ještě jednu novinku, a sice ovladač Nintendo Switch Pro ve Steamu. Tento ovladač začal být už dříve podporován systémem Windows pomocí rozhraní Bluetooth a nyní se dočkal i nativní podpory ze strany Steamu, což může jeho popularitě jen prospět. Zatím je to podpora v betafázi, takže si ji musíme sami aktivně zapnout. Poté se klient Steamu aktualizuje a přibude možnost ‘Switch Pro configuration support’ v režimu celé obrazovky (Big Picture). Vřele doporučeno je ovladač před jeho vyzkoušením zkalibrovat, což Valve popisuje zde.
 
Zdroj: Valve