reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Prodeje herních monitorů se zdvojnásobily, dominují zahnuté modely

17.12.2018, Jáchym Šlik, aktualita
Prodeje herních monitorů se zdvojnásobily, dominují zahnuté modely
Podle prognóz analytiků se letos prodá celosvětově dvakrát více herních monitorů s vysokou obnovovací frekvencí než vloni. Trhu přitom stále dominují taiwanské značky. A výrazně roste zájem o zahnuté monitory.
Analytická společnost TrendForce zveřejnila pár týdnů před koncem roku své odhady týkající se trhu s herními monitory. Zájem o modely zaměřené na hry, které se vyznačují vysokou obnovovací frekvencí (nad 100 Hz), roste už několik let. A v roce 2018 by se mělo celosvětově prodat 5,1 milionu těchto monitorů. Vloni to přitom bylo jen 2,5 milionu kusů, takže očekáván je meziroční nárůst o více než 100 %. Anita Wang ze společnosti WitsView naznačuje, že za růstem prodeje stojí hlavně asijské trhy. Hry byly letos vůbec poprvé součástí Asijských her, i když zatím jen jako ukázkový sport bez medailí započítávaných do celkových výsledků. Už v roce 2017 potom rozvoj herních monitorů odstartovaly internetové kavárny v Číně po vydání populární hry  PlayerUnknown's Battlegrounds (PUBG). Obnovovací frekvence 144 Hz se od té doby stala standardem v tomto segmentu trhu.
 
 
Nejúspěšnějším výrobcem na poli herních monitorů zůstává Asus, který investuje velké prostředky do vývoje i své herní značky ROG. I druhé místo si udržela taiwanská firma, tentokrát Acer. Ta sice do herního průmysl vstoupila později než konkurence, ale svou nabídkou pro profesionální i běžné hráče dokázala zaujmout zákazníky. Rozdíl mezi první a druhou pozicí se tak dokonce meziročně snížil. Třetí zůstaly značky AOC/Philips (patřící stejnému vlastníkovi), které těží i ze své nabídky zahnutých monitorů. Jejich popularita je patrná hlavně v Číně. Letos by zakřivené modely měly tvořit 54 % celosvětového trhu s herními monitory, zatímco vloni to bylo jen 23 %. Těží z toho i dodavatelé panel, především společnost SDC.
 
 
Ke změně mezi nejúspěšnějšími výrobci herních monitorů došlo na čtvrté příčce. Místo BenQ tam najdeme Samsung, který rovněž využil ve svůj prospěch zvyšující se popularitu zahnutých monitorů. Okolo 95 % všech prodaných herních modelů od Samsungu mělo mít zakřivený panel.
 


reklama