reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Profesor koupil "psací stroj" za 100 EUR, byla to Enigma za 45.000 EUR

13.7.2017, Milan Šurkala, aktualita
Profesor koupil "psací stroj" za 100 EUR, byla to Enigma za 45.000 EUR
Jeden rumunský profesor kryptografie měl velké štěstí. Na bleším trhu spatřil "psací stroj" za cenu 100 EUR. Z toho se však vyklubal šifrovací stroj Enigma, který byl v aukci prodán za mnohem vyšších 45 tisíc EUR. 
Na jednoho rumunského profesora kryptografie se usmála štěstěna a rozhodně ne málo. Podařilo se mu totiž na bleším trhu spatřit legendární šifrovací stroj Enigma. Obchodníkem byl ale prodáván jako pouhý psací stroj za 100 EUR. Profesor věděl, co má před sebou, stroj okamžitě koupil a nabídl jej v aukční síni Artmark v Bukurešti. 
 
Enigma I
 
vydražená Enigma I (zdroj: artmark.ro)
 
Vyvolávací cena stroje Enigma I z roku 1941 byla 9000 EUR a byla mnohonásobně překonána. Finální cena se totiž zastavila na 45 tisících EUR. Dosavadním rekordem je však 547.500 USD za čtyřrotorovou Enigmu v aukci v New Yorku. Enigmy byly používány v Rumunsku, neboť se jednalo původně o spojence německé armády (do roku 1944, kdy změnilo strany). Proto se předpokládá, že tohle nemusela být poslední a v budoucnu se zde možná ještě nějaká najde. Enigma je dobře známa i díky Alanu Turingovi, kterému se s jeho týmem podařilo rozluštit šifrování. Nedávno byl o celé dešifrovací akci natočen i film Kód Enigmy (The Imitation Game).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama