reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Proti cenzurovanému vyhledávači Google pro Čínu vznikla petice

27.11.2018, Jáchym Šlik, aktualita
Proti cenzurovanému vyhledávači Google pro Čínu vznikla petice
Nelíbí se vám plány Googlu na vyhledávač Dragonfly určený pro cenzurovaný čínský trh? Amnesty International spustila petici, ve které vyzývá společnost k zastavení projektu. A připojili se i mnozí zaměstnanci Googlu.
Už osm let jsou služby Googlu zakázány v Číně, ale americká společnost si na jeden z největších světových trhů přesto snaží najít cestu. Poprvé letos v dubnu unikly na veřejnost informace o připravovaném vyhledávači s interním označením Dragonfly. Jednalo by se o upravenou verzi, která by splňovala požadavky na přísnou cenzuru. Není divu, že tento projekt vzbudil obrovskou vlnu nevole mezi uživateli i samotnými zaměstnanci Googlu. Podle kritiků by cenzurovaný vyhledávač způsobil podporoval autoritativní režim čínské vlády, který omezuje svobodu slova i přístup k informacím svých občanů. K protestu se dnes přidala také Amnesty International, jedna z celosvětově nejvýznamnějších organizací zabývající se ochranou lidských práv.
 
 
Výsledkem je petice, kterou mohou podepsat lidé z celého světa a vyzvat tak Google, aby okamžitě ukončil vývoj vyhledávače Dragonfly. Amnesty International také zorganizovala protesty před kancelářemi Googlu a rozesílalo zaměstnancům výzvu prostřednictvím kariérní sociální sítě LinkedIn. I na širokou veřejnost potom cílí falešná reklama, která představuje nabídku práce právě na projektu Dragonfly a končí pozměněnou verzí známého hesla: „Google, don't be evil. Except when it's profitable“ (v překladu „Google, nebuď zlý. Pokud to není výnosné“). Nezisková organizace dodává, že Google by jako největší vyhledávač světa měl bojovat za internet, kde jsou informace volně dostupné pro všechny, a nikoliv podporovat čínskou vládu.
 
 
Na výzvu Amnesty International zareagovalo přes 170 zaměstnanců Googlu, kteří se podepsali pod prohlášení, ve kterém požadují po svém zaměstnavateli ukončení vývoje vyhledávače Dragonfly. Uvádějí přitom, že mnozí z nich přijali práci v této společnosti právě kvůli jejím hodnotám. Připomínají rovněž rozšiřování kontroly čínské vlády nad svými občany, stejně tak další příklady utlačování a porušování lidských práv. CEO Sundar Pichai oficiálně potvrdil až minulý měsíc, že Google pracuje na vyhledávači Dragonfly. Dle jeho slov se ovšem jedná jen o interní projekt v rovině výzkumu, který možná nikdy nebude veřejně vydán. I cenzurovaný vyhledávač by dokázal poskytnout výsledky pro 99 % dotazů, a to kvalitnější než současné čínské vyhledávače.
 
Odpůrci ovšem tvrdí, že vyhledávač obsahuje blacklist zakázaných výrazů, který zahrnuje například spojení „lidská práva“, „studentský protest“ a „Nobelova cena“ nebo jakékoliv fráze naznačující kritiku prezidenta Si Ťin-pchinga. Součástí by byl také systém pro automatickou identifikaci a filtrování webových stránek zablokovaných v Číně včetně BBC či Wikipedie. Google by také podle platných zákonů musel spolupracovat s vládou, která by mohla dále upravovat výsledky vyhledávání. Tamní orgány by také mohly snadněji sledovat chování svých občanů na internetu, dokonce by měly být dotazy svázané s telefonními čísly. Takže existuje reálné riziko, že by Google přispěl k zatčení a uvěznění nepohodlných osob. 
 
Zdroj: Amnesty.org


reklama