reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vyhledávač Googlu pro Čínu sváže dotazy s telefonními čísly

20.9.2018, Milan Šurkala, aktualita
Vyhledávač Googlu pro Čínu sváže dotazy s telefonními čísly
Šušká se, že Google vytváří speciální aplikaci vyhledávače pro Čínu, která bude cenzurovaná a neumožní vyhledávat např. dotazy k lidským právům. Navíc dotazy prováže s telefonním číslem jeho autora. Aktualizováno o oficiální vyjádření Googlu.
Project Dragonfly je velmi kontroverzním počinem společnosti Google. Mělo by jít o speciální aplikaci vyhledávače pro Android, který by měl vrátit Google na čínský trh. Aby něco takového bylo možné, musí cenzurovat výsledky, takže např. nebude hledat odpovědi na nepohodlná témata, jako jsou otázky lidských práv a podobně. To však zdaleka nebude vše. Aby měla čínská vláda lepší dohled nad dotazy, ty budou svázány s telefonním číslem telefonu, ze kterého byl dotaz poslán.
 
Google logo
 
Díky tomu by měla mít Čína perfektní přehled o tom, kdo co hledá na internetu a usnadní to tak hledání “problémových” osob. Aplikace bude muset být pochopitelně vyvinuta pod společným podnikem s čínskou firmou (joint venture) a ta by měla mít možnost aktualizovat “blacklist” nevhodných termínu podle aktuální situace. Hovoří se i o tom, že vyhledávač bude muset zkreslovat některé výsledky, konkrétně se mluví zamezení přístupu k informacím o znečištění ovzduší. Aplikace by údajně měla zobrazovat jen čínskými orgány upravené hodnoty.
 
Nový vyhledávač tak vzbuzuje obavy o další zvýšení potlačování lidských práv v Číně a 16 amerických právníků už vyjádřilo své obavy přímo CEO Googlu, Sundaru Pichaiovi. Google však jakékoli dotazy na téma Dragonfly tvrdošíjně ignoruje. Kvůli aplikaci i rezignovalo pět zaměstnanců společnosti, mezi nimi např. Jack Poulson, bývalý výzkumník společnosti na seniorské pozici, který na problematiku tohoto vyhledávače upozorňuje.
 
Aktualizováno o oficiální globální vyjádření společnosti Google: "Google investuje do vývoje produktů pro čínské uživatele už mnoho let - od Androidu, přes mobilní aplikace, jako jsou Google Translate nebo Files Go, až po nástroje pro vývojáře. Ale naše práce na vyhledávání se na tomto trhu pohybuje v rovině průzkumu. Spuštění vyhledávacího produktu v Číně se neblížíme."
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama