reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Protipirátská ochrana v Rage 2 od Bethesdy nevydržela ani den

15.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Protipirátská ochrana v Rage 2 od Bethesdy nevydržela ani den
DRM ochrana počítačových her Denuvo už dávno není tak neprůstřelná, ale stále dokáže zajistit i měsíce piráty nerušeného prodeje. Někdy ale padne brzy a není nevídané, že k tomu přispějí samotní autoři hry. 
Denuvem se snažilo i studio Bioware ochránit nástup svého očekávaného titulu Mass Effect Andromeda, který plnil stránky magazínů spíše kvůli své (ne)kvalitě, kvůli níž přišel konec celé série, respektive se dala k ledu a nevypadá to zrovna na její oživení. Bioware si dokázali ale uškodit i jinak, a to použitím zastaralé verze Denuva, která byla už dříve překonána, takže Andromeda byla cracknuta velice brzy. Něco podobného se nyní stalo i studiu Bethesda, které přišlo s očekávaným titulem Rage 2. Pro něj se crack našel už během prvního dne na trhu, ale nejde o snadněji překonané zastaralé Denuvo, ale o důsledek jiné chyby. 
 
 
Ukázalo se, že piráti neměli s ochranou hry Rage 2 téměř žádné starosti. Verze hry pro Steam sice ve svém .exe souboru má zapečeno Denuvo, jenomže hra je k dispozici také na Bethesda.net a nabízena byla bez Denuva a spoléhala se na ověřovací techniky obchodu Bethesda Store. To však dalo lidem k dispozici hlavní spustitelný soubor, s nímž se dalo daleko lépe pracovat než s jeho verzí ze Steamu.
 
Vše, co bylo nutné udělat, bylo odstranit proces online ověření pravosti a hra byla připravena pro torrenty či jiné způsoby šíření. Takový způsob cracknutí je přitom pro pirátské skupiny už velice snadný a je to i jeden z důvodů, proč se tak moc rozšířilo i Denuvo. 
 
Kdyby se Denuvo dostalo do obou verzí hry, mohlo poskytnout ochranu alespoň během prvního prodeje hry. Déle už možná ne i vzhledem k tomu, že letošní velké tituly jako Metro Exodus, Far Cry New Dawn či Resident Evil 2 byly všechny cracknuty právě během prvního týdne. Už prostě není rok 2016 a nejde o měsíce. 
 
Zdroj: PCGamesN


reklama