reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průvodce vypalováním - LabelFlash

5.4.2006, Jan Dedek, článek
Průvodce vypalováním - LabelFlash
Před nedávnem zde byla uvedena recenze vypalovačky NEC, která podporuje technologii LabelFlash, proto si dnes i díky této vypalovačce řekneme několik detailů o této technologii. Dozvíte se mimo jiné jak tuto technologii používat v praxi a provedeme si také její srovnání s další technologií popisu disků - LightScribe.
Kapitoly článku:
  1. Průvodce vypalováním - LabelFlash
  2. Co budete potřebovat
  3. Jak na vypálení popisku
  4. Testy
  5. Závěr
Pohled do historie

V roce 2002 se na scéně objevila vypalovačka Yamaha CRW-F1 - tato mechanika uměla laserovým paprskem kreslit na spodní stranu média, přímo do záznamové vrstvy určené pro data. Yamaha však nedlouho poté s optickými mechanikami pro počítače zcela skončila a technologie DiscT@2 se vytratila ze scény.



V roce 2004 přišla firma HP (Hewlett-Packard) s technologií LightScribe, o které se už proslýchalo a udělala s ní díru do světa. A to díky tomu, že s pomocí této technologie bylo možno popsat disk bez externích nástrojů. Její nevýhodou bylo to, že popis média touto technologií v nejlepší kvalitě trval asi půl hodiny a vyžadoval ve vypalovačce další hardwarové zařízení.

Protože firma NEC si uvědomila, že technologie popisu médií se začne těšit oblibě, uvedla na sklonku roku 2005 technologii LabelFlash vycházející z technologie firmy Yamaha DiscT@2.




Jak funguje LabelFlash

LabelFlash je technologie umožňující vytvořit popisek disku přímo ve vypalovačce, tedy bez použití externích nástrojů. Stejně jako u LightScribe slouží k vytvoření popisu média ten samý laser co k vypalování. Zatímco technologie DiscT@2 uměla kreslit jen na spodní stranu CD a LightScribe umí pro změnu vytvářet popisek jen na horní straně CD i DVD, umí technologie LabelFlash využít obě strany DVD.

Technologie LabelFlash vyžaduje pro potisk horní strany DVD speciální média, stejně jako LightScribe. Do záznamové, tedy datové strany dokáže zaznamenat popisek na většinu současných DVD. Média pro potisk LabelFlash do horní strany se prodávají zatím jenom pod značkou FujiFilm a jsou vyrobena firmou RITEK.



U technologie LightScribe je trošku na závadu čas vytváření popisku, u LabelFlash vytvoříte popisek v 256 odstínech šedé a ve stejné kvalitě zhruba o třetinu rychleji, to sice není nic světoborného, ale časem může dojít ke zrychlení.


Specifikace


Veličina
Hodnota
Vnitřní poloměr [mm]
min. 25 - max. 53
Vnější poloměr [mm]
min. 28 - max. 58
Šířka [mm]
min. 5 - max. 33
Otáčky [ot/min]
7 875, 4 500, 2 250
Rozlišení [dpi]
1000
Počet odstínů
256


- plocha využitelná pro potisk LabelFlash -


Zajímavost

V materiálech firmy NEC je uvedena jedna pozoruhodná větička:

LabelFlashTM is a trademark of Yamaha used under license.
reklama