reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

První benchmarky dávají RTX 2080 SUPER téměř na úroveň TITANu V

22.7.2019, Jan Vítek, aktualita
První benchmarky dávají RTX 2080 SUPER téměř na úroveň TITANu V
Na trh musí teprve ještě dorazit slíbená karta GeForce RTX 2080 SUPER, která už je ale na cestě, protože byla vyzkoušena v prvních testech. A není překvapivé, že to je zrovna benchmark z Final Fantasy XV.
NVIDIA GeForce RTX 2080 SUPER má na trh oficiálně přijít zítra, takže to se dočkáme i jejích testů, které byly připravovány předem, jak je ostatně vidět i díky tomu, že se objevují u v online databázi benchmarku Final Fantasy XV. Nová RTX 2080 SUPER nám přitom nabídne 3072 CUDA jader oproti 2944 a také o trošku více jader Tensor i RT. Dále bude mít i zvýšený základní takt z 1515 na 1650 MHz plus rychlejší paměti na efektivních 15,5 Gb/s oproti 14 Gb/s. To je slušný bonus oproti původní RTX 2080, zvláště když nová karta přijde za stejnou cenu jako starší levnější verze, čili 699 USD. 
 
 
Můžeme tak očekávat, že staré GeForce RTX 2080 zlevní a postupně budou vytlačeny z trhu, nicméně nějaké výrazné poklesy cen opravdu nečekejme. Na to už ukazuje případ s RTX 2070 a její novou SUPER verzí. Ta způsobila, že ceny starších karet šly skutečně v několika případech dolů, ale v průměru to bylo u těch levnějších modelů jako je řada MSI Ventus jen o pár set korun. Dají se však najít i nabídky, v nichž je daná karta o tisícovku levnější, než byla před několika týdny. Více klesají ceny těch dražších modelů, jako je třeba EVGA GeForce RTX 2070 XC BLACK EDITION.
 
 
V testu Final Fantasy XV je tak nová RTX 2080 SUPER asi o 7,5 % rychlejší než stará RTX 2080 a končí jako pátá nejvýkonnější karta po modelu TITAN V, což není vůbec špatné a my můžeme doufat, že jinde to bude ještě lepší a nová karta nabídne až o 10 % vyšší výkon. 
 
Ve srovnání s GeForce GTX 1080 Ti bude ještě výrazně výkonnější, takže to konečně vypadá na to, že nám NVIDIA nabízí důstojnou novou generaci, která už i ve hrách bez ray tracingu a DLSS dosahuje znatelně lepšího poměru výkonu a ceny. 
 
Co se týče hrubého výkonu, pak ten se bude pohybovat kolem až 11,2 TFLOPS v FP32, takže o více než 1 TFLOPS více oproti RTX 2080. RTX-OPS vzrostou na 63 oproti 60 miliardám za sekundu, takže zde už to bude slabší nárůst o 5 %. Spotřeba by pak měla vzrůst, a to společně s TDP, které dle očekávání bude na úrovni 250 W, ale to ještě nebylo potvrzeno. Ostatně pak by bylo stejné jako u karet RTX 2080 Ti a TITAN RTX. 
 
Zdroj: TUM APISAK 


reklama