reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

První Bitcoin byl vytěžen přesně před 10 lety

3.1.2019, Milan Šurkala, aktualita
První Bitcoin byl vytěžen přesně před 10 lety
Kryptoměna Bitcoin dnes slaví 10 let své existence. Právě 3. ledna 2009 byla totiž zahájena těžba bitcoinu a vznikl první zahajující blok. Tehdy šlo o odměnu 50 BTC, což by dnes byly více než 4 miliony Kč.
Bitcoin je tu s námi už 10 let, právě dnes totiž slaví své narozeniny. 3. ledna 2009 byla zahájena těžba Bitcoinů a vznikl první blok v blockchainu (tzv. genesis block, resp. blok 0). Za ním i celou kryptoměnou stojí Satoshi Nakamoto, což je člověk nebo skupina lidí, o níž není v podstatě nic známo. I když se spekulovalo, kdo by mohl být skutečným autorem, dodnes se to neví. Jisté je, že doména bitcoin.org byla registrována v polovině srpna 2008 a 31. října 2008 vyšel dokument nazvaný "Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System".
 
Bitcoin logo
 
Odměna za první těžbu (již zmíněného 3. ledna) měla hodnotu 50 BTC. O šest dní později byl uvolněn první software pro bitcoinové transakce a ta první pak proběhla 12. ledna 2009, kdy Satoshi Nakamoto poslal programátorovi Halu Finneymu 10 BTC (dnes by šlo o cca 865 tisíc Kč, před rokem by to byly více než 4 miliony Kč). Dnes to s Bitcoinem vypadá všelijak. Proti loňské hodnotě je v dnešních dnech zhruba na pětině, přičemž jeho dramatický pokles se zastavil kolem Vánoc a hodnota poskočila nahoru asi o třetinu, na níž se drží dodnes. Mnozí ale předpokládají, že jde jen o poslední záchvěv kryptoměny před smrtí. Zda tomu tak bude, to ukáže pochopitelně až budoucnost.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama