reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

První krok pro Breakthrough Starshot: nejmenší fungující satelity

28.7.2017, Jan Vítek, aktualita
První krok pro Breakthrough Starshot: nejmenší fungující satelity
Společnost Breakthrough Starshot se do povědomí dostala díky svému záměru vyslat kupu malých sond k nejbližšímu hvězdnému systému a nyní na cestě za tímto cílem vypustila na oběžnou dráhu nanosatelity Sprite. 
Projekt Breakthrough Starshot už je dobře známý jako ambiciózní plán, jak vyslat skupinu malých solárních plachetnic do hvězdného systému Alfa Centauri (dnes oficiálně Rigil Kentaurus). Je zřejmé, že cílem by byla spíše malá hvězda Proxima Centauri, kolem níž krouží nadějná planeta nacházející se v obyvatelném pásu. Nyní se ukazuje, že Breakthrough Starshot není jen nějaký neurčitý projekt, ale že jde o vážnou věc, na níž se skutečně pracuje. 
 
 
Dokládají to nové nanosatelity zvané Sprite, které mají tvar čtverce (víceméně) o hraně kolem 3,5 cm a každý váží pouhé 4 gramy. V podstatě jde jen o malé plošné spoje s elektronikou, na nichž nejvíce místa zabírá solární panel o výkonu maximálně 100 mW. Ty tak posunují hranici toho, co vypouštíme do vesmíru ještě daleko za koncept CubeSat, platformu počítající se zařízeními o základních rozměrech krychle o hraně 10 cm (opět, víceméně). 
 
Breakthrough Starshot použil satelity Sprite vynesené na oběžnou dráhu na palubě indické rakety pro vyzkoušení zamýšleného konceptu. Sprite přitom v podstatě jely stopem, a to přimontované na vnějších částech litevského satelitu Venta a italského Max Valier. Oba tyto satelity měly jeden Sprite připevněný z vnějšku a Max Valier měl ještě čtyři v nákladovém prostoru. Tato čtveřice bude na rozdíl od oněch dvou vypuštěna do volného prostoru. 
 
 
Jak ukazuje druhý obrázek, uvažovalo se také o vypuštění celé sítě vzájemně propojených satelitů Sprite na palubě většího KickSat, ale k tomu nedošlo prý z bezpečnostních důvodů. Však je zřejmé, že takováto síť malinkých satelitů by jen přispěla k ještě většímu zaneřádění oběžné dráhy vesmírným smetím. 
 
Pozemní stanice v Kalifornii a v New Yorku už ale dokázaly zachytit signály ze dvou satelitů Sprite, což je pozoruhodný výkon vzhledem k tomu, jak málo energie jim jejich solární panýlky poskytují a byl to zároveň primární cíl mise. Nicméně to může být zároveň maximum, jehož tato mise dosáhne, neboť italský satelit Max Valier má problémy s anténou, která se nedokázala rozvinout, a tak s ním obsluha nemůže komunikovat a pokud se to nespraví, nebude možné vypustit do prostoru zbývající čtyři satelity. 
 
Společnost Breakthrough Starshot už prohlásila tento pokus za úspěšný, neboť hlavním cílem bylo právě ověřit to, zda Sprite budou ve vesmíru vůbec pracovat a zda pozemní stanice zachytí jejich signál. Nyní se její pracovníci zaměří na ambicióznější cíle, jako vytvoření celé komunikační sítě nanosatelitů třeba pro účely skenování asteroidů a nakonec tu stále je i cíl vyslat malinké satelity k Alfě Centauri. 
reklama