reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

První snímek supermasivní černé díry byl ukázán veřejnosti

10.4.2019, Jan Vítek, aktualita
První snímek supermasivní černé díry byl ukázán veřejnosti
Astronomové pracující v projektu Event Horizon Telescope si chystají na dnešní odpoledne velkou konferenci a očekává se od nich především jediné: odhalení prvního snímku černé díry, a to rovnou supermasivní Sagittarius A*. 
Aktualizace: Přenos začal dle očekávání ve tři hodiny odpoledne, a to představením celého projektu. První výsledek se týká galaxie M87 a její supermasivní černé díry. Zde je její opravdový snímek a dle vědců z EHT odpovídá tomu, co se předpokládalo i dle Einsteinových teorií. Máme tu kruh světla se stínem tvořeným přitažlivostí černé díry uprostřed.
 
černá díra v M87, určen byl i směr jejího otáčení, z našeho pohledu proti směru hod. ručiček 
 
Největším potenciálním problémem bylo to, aby na všech potřebných místech bylo počasí vhodné k pozorování, čemuž ale příroda nakonec přála. Data z pozorování zabrala celkem 5 petabajtů prostoru a toto obrovské množství bylo nakonec využito pro vytvoření obrázku, jenž může zabírat jen pár kilobajtů. Zpracování dat tak trvalo velice dlouho, přičemž je zpracovávaly čtyři týmy nezávisle na sobě, aby nakonec přišly s velice podobnými výsledky lišícími se dle toho, jaký přístup zvolily. 
 
Snímku Sagittaria A* v centru naší galaxie jsme se tak nedočkali, ovšem to hlavní bylo potvrzeno a máme tu pádný důkaz o existenci černých děr. Na SgrA* se tak logicky zeptal hned první novinář v následné diskuzi. Odpověď byla ta, že se na tom pracuje, ale černá díra v M87 byla z hlediska pozorování mnohem vhodnější objekt. Roli tak bude hrát i to, že SgrA* je v galaxii, jíž jsme my sami součástí a na cestě mezi ní a námi je řada objektů.  
 
Dále článek pokračuje v původním znění:
 
Tento článek se chystáme aktualizovat v očekávání toho, co přinese konference naplánovaná na našich 15:00. Ta se bude týkat toho, co za výsledek přineslo pozorování středu naší galaxie pomocí celosvětového Event Horizon Telescope (EHT). Ten představuje interferometrií spojené síly několika teleskopů po celém světě, které se v jeden čas zaměřily na stejný cíl, silný zdroj záření ve středu naší galaxie známý jako Sagittarius A*.
 
 Event Horizon Telescope
 
V jeho srdci by měla být supermasivní černá díra o hmotnosti cca 4 milionů Sluncí, přičemž EHT ji samotnou samozřejmě nespatří, ale podívat by se mohl až k horizontu událostí, odkud bude zářit materiál, který se díra chystá pozřít. 
 
Konferenci budete moci sledovat živě přímo na stránkách National Science Foundation (NSF), a to od dnešních 15:00. 
 
Astronomové z projektu EHT dosud nikde neprozradili, co můžeme očekávat, a tak je možné, že nám nakonec žádný obrázek neukáží, ovšem NSF se snaží vzbudit zájem médií tím, že mluví o průlomu či o průkopnickém výzkumu. Ale co bychom mohli uvidět? Dle podstaty věci se očekává, že to bude vířivý světelný chaos kolem temného bodu. Možná to budou i náznaky polárních výtrysků hmoty, která nakonec tvoří nedávno objevené rentgenové komíny a v důsledku již dobře známé Fermiho bubliny. 
 
 
Především se tak ale může objevit pádný důkaz toho, že ve středu galaxie vůbec je černá díra a že černé díry jako objekty ve vesmíru opravdu existují. Ještě také nezapomínejme, že SgrA* nebyl jediným cílem pro EHT. Byla to i mnohem mohutnější černá díra ve středu galaxie M87, jejíž hmotnost nemá dosahovat několika milionů Slunci, ale miliard. 

Na konferenci promluví následující členové týmu EHT:
  • Sheperd Doeleman, Harvard University / Harvard-Smithsonian Center for Astrophysic
  • Daniel Marrone, University of Arizona
  • Avery Broderick, University of Waterloo / Perimeter Institute for Theoretical Physics
  • Sera Markoff, University of Amsterdam
Zdroj: Space.com 


reklama