reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Astronomové našli ve středu galaxie gigantické rentgenové komíny

25.3.2019, Jan Vítek, aktualita
Astronomové našli ve středu galaxie gigantické rentgenové komíny
Střed galaxie je velice rušné místo, které obsahuje dle nového zjištění i obrovské "rentgenové komíny". Při otázce o jejich vzniku nám tak musí na mysl přijít logický původce, a sice náš často zmiňovaný Sagittarius A*.
Sagittarius A* (SgrA*), čili centrální supermasivní černá díra uprostřed naší galaxie, je vzdálen na 28.000 světelných let. Její region je plný silného záření všemožných spekter, zbytků hvězd a jiného materiálu, který je oním zářením ovlivněn a nyní si astronomové všimli také obrovských komínů tvořených rentgenovým zářením či jeho zdrojem, které vycházejí právě od naší supermasivní černé díry. Máme tu severní, poněkud tlustší a kratší komín a pak jižní, který je zase delší a tenčí. 
 
 
Při tomto pohledu nemůžeme nevzpomenout na Fermiho bubliny, již známé struktury sahající vysoko nad i pod disk naší galaxie, a to do vzdálenosti až 23.000 světelných let. Viditelné jsou především ve spektru záření gama, a na prvním obrázku máme vyznačeny jejich hranice. Komíny viditelné v rentgenovém spektru tak v podstatě propojují Sagittarius A* a Fermiho bubliny. 
 
Fermiho bubliny - modré rentgenové záření a fialové záření gama 
 
Skrz tyto komíny má od prostoru černé díry unikat hmota i energie, které jsou vylučovány z pólů akrečního disku, takže by mělo jít o nestrávený materiál z požíraných hvězd. Mark Morris, profesor astronomie a astrofyziky z UCLA v analogii mluví prostě o výfucích, skrz něž uniká pryč hmota a energie galaxie. 
 
Tato hmota a energie přitom může hrát důležitou roli při tvorbě nových hvězd a určovat i konečné měřítko této hvězdotvorby. A aby se tomu mohlo přijít na kloub, je třeba zjistit, jaký je osud vyvrženého materiálu, což byla právě pro satelit XMM-Newton evropské ESA. Ten už 20 let sleduje vesmír právě v rentgenovém spektru a tým profesora Marka Morrise mohl využít jeho data už z roku 2012 a pak i z let 2016 a 2018, aby se podíval na to, co SgrA* provádí se všemi těmi hvězdami, které trhá na kusy. 
 
Ony komíny jsou v podstatě součástí Fermiho bublin a začínají severně a jižně už ve vzdálenosti do 160 světelných let od černé díry a sahají přibližně 500 světelných let daleko. Nyní se můžeme ptát na to, jak tyto komíny a celé Fermiho bubliny ovlivňují tvorbu hvězd v určitých regionech. Takové fontány energie mají mít v moci tvorbu hvězd podnítit, nebo naopak překazit
 
 
Zdroj: UCLA


reklama