reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP QGD-1600P: chytrý switch s PoE, QTS i virtualizací

4.10.2019, Milan Šurkala, aktualita
QNAP QGD-1600P: chytrý switch s PoE, QTS i virtualizací
Od společnosti QNAP jsme se dočkali novinky v podobě chytrého switche QGD-1600P. Nabídne vskutku mnoho zajímavých schopností. PoE porty mohou dodat celkově až 370 W energie, má i podporu QTS, virtualizace a může fungovat i jako NAS.
Chytré je dnes úplně všechno a nevyhýbá se to ani síťovým prvkům. Např. společnost QNAP představuje chytrý switch QGD-1600P. Jedinečný je v tom, že v jednom zařízení najdete podporu PoE++, QTS a virtualizaci. Výhodou je jejich nezávislé řízení, takže restart QTS neovlivní napájení QSS PoE a naopak i při restartu QSS budou virtuální stroje v QTS nadále funkční a nijak se jich to nedotkne.
 
QNAP QGD-1600P
 
Switch má celkem 16 gigabitových portů, 4 jsou typu Gigabit 802.3bt s PoE++ nabízející až 60 W, což má sloužit k napájení energeticky náročných zařízení (LED světla, monitory, IP kamery). Dále je zde 12 portů Gigabit 802.3at PoE+ schopných dodat až 30 W (např. pro bezdrátové routery, IP telefony), přičemž dva z nich jsou kombinovanými porty RJ45/SFP. Celkově lze v jeden okamžik dodávat až 370 W. Stav switche a sítě lze monitorovat pomocí malého LCD přímo na něm nebo pomocí klasického uživatelského rozhraní QuNetSwitch. U LCD jsou i tlačítka pro řízení switche. Najdete zde i HDMI 2.0 a porty USB 2.0 a 3.0.
 
QNAP QGD-1600P
 
QNAP QGD-1600P nicméně může fungovat i jako NAS, neboť má také dva porty SATA pro připojení 2,5" HDD nebo SSD a díky QNAP VJBOD je možné alokovat i další úložný prostor ze vzdálených NASů. A kdyby ani to nestačilo, jsou zde dva sloty PCIe Gen2, do kterých lze strčit např. 10GbE síťové karty, rozšiřující karty pro USB 3.1, bezdrátové adaptéry a jiné.
 
QNAP QGD-1600P
 
Ve výsledku tak přepínač může rozšířit své funkce natolik, že zastane funkce směrovače, brány firewall, NVR, AP kontroléru a jiných. Nabídne tedy možnost kompletního řízení 2. síťové vrstvy, tedy např. VLAN, LACP, QoS IGMP Snooping i probuzení po síti LAN, ale může jít i na 3. vrstvu a pomoci se směrováním, vytvoření VPN sítí a podobně. K tomu lze využít např. nainstalování MikroTik RouterOS a OpenWrt. Celé to řídí 4jádrový procesor Intel Celeron J4115 s frekvencí 1,8 GHz (turbo 2,5 GHz). K dispozici budou dvě verze switche se 4GB nebo 8GB DDR4-2400 pamětí.
 
Zdroj: qnap.com


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama