reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-2888X: NAS server pro strojové učení

5.3.2019, Jan Vítek, aktualita
QNAP TS-2888X: NAS server pro strojové učení
QNAP se v poslední době stačí posunovat možnosti NAS serverů, čemuž odpovídá i nástup modelu TS-2888X. Ten nabídne výkon a výbavu, která by zahanbila mnohé pracovní stanice, ostatně jde o NAS pro umělou inteligenci. 
QNAP TS-2888X je tak označen za AI-Ready NAS for Machine Learning, takže lze očekávat, že by měl nést, nebo alespoň být připraven pro potřebné akcelerátory, protože sebevýkonnější procesor nenabídne takovou efektivitu a výkon jako grafické karty nebo specializované čipy. 
 
 
Ovšem to neznamená, že tu výkonný procesor nebude, právě naopak, tento NAS bude vybaven jedním z Intel Xeon W s až 18 fyzickými jádry a takty 4,5 GHz. Především však umožní instalaci až čtyř hi-end grafických karet, jejichž výkon můžeme využít třeba v rámci AI vývojářského balíčku QNAP QuAI. Pak budou k dispozici i různé AI frameworky a nástroje jako  Caffe, TensorFlow, AlexNet, FaceNet a další. 
 
QNAP tento produkt prezentuje jako alternativu pro konvenční AI pracovní stanice, které jsou velice drahé a jejich uživatelé mohou mít problémy s konfigurací jak hardwaru, tak softwaru. Oproti cloudovým AI službám je to zase řešení, které nevyžaduje zasílání dat třetí straně, takže se není třeba obávat o jejich zneužití, respektive v takovém případě budeme moci nadávat leda sami sobě.
 
TS-2888X ale také slouží i jako klasický NAS, takže umožní ukládat velký objem dat, který lze právě využít i pro umělou inteligenci třeba jako obrovský dataset pro její trénování. Pro tyto účely je tu ostatně celý Training Server for AI. 
 
Vedle procesorů Intel Xeon W můžeme do TS-2888X nainstalovat také až 512 GB paměti DDR4 RDIMM s ECC na 2666 MHz, různé akcelerátory pro PCIe 3.0 x16 v počtu čtyř (k dispozici je pro ně osm 6+2pinových napájecích konektorů), na něž bude stačit integrovaný 2000W zdroj s certifikací 80 Plus Platinum. Co se týče úložného prostoru máme tu osm pozic pro 3,5" SATA 6 Gb/s zařízení, dále šestnáct 2,5" SATA 6 Gb/s a také čtyři 2,5" šachty pro SSD pro U.2 NVMe SSD, které využijí čtyři linky PCIe 3.0 s propustností 4 GB/s. Chlazení serveru obstará šest ventilátorů s řízenými otáčkami dle teplot naměřených v šesti zónách (CPU, karty, zdroj a tři oblasti úložných zařízení). Pro připojení do sítě budeme moci využít čtyři 1Gb/s LAN porty a dva 10Gb/s LAN porty. Do výbavy patří ještě šest USB 3.1 a čtyři USB 2.0. Obrazové rozhraní pak mohou dodat samotné karty. 
 
 
Zdroj: TZ QNAP


reklama