reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP ukázal nové karty pro výrazné navýšení výkonu NAS

22.5.2018, Jan Vítek, aktualita
QNAP ukázal nové karty pro výrazné navýšení výkonu NAS
QNAP si připravil nové karty QM2, které poslouží k výraznému navýšení výkonu kompatibilních systémů NAS. Nabídnou totiž jednak síťové připojení s vysokou propustností a navíc i možnost instalace M.2 SSD.
Dnes už můžeme běžně koupit cenově relativně dostupné modely NAS vybavené sítí s propustností 10Gb/s. To znamená, že reálná datová propustnost se může dostat nad 1 GB/s, ovšem pouze pokud je na straně serveru úložné zařízení, které to zvládne. To rozhodně nejsou pevné disky a není to ani SSD pro rozhraní SATA, leda snad dvě v RAIDu. Karty QM2 ale podporují i M.2 SSD pro rozhraní PCIe a ta dnes zvládnou 1 GB/s zcela s přehledem. 
 
 
Nové karty QNAP QM2 přichází v několika verzích, které se liší především počtem slotů pro SSD. Ty navíc mohou pracovat buď s rozhraním SATA, nebo právě s PCI Express a pak se mezi sebou liší samotné karty ještě použitým rozhraním pro sloty PCI Express se dvěma až osmi linkami druhé, nebo třetí generace. 
 
 
Karty QM2 mají aktivní chlazení, které v případě výkonných SSD přijde vhod, neboť ta se dnes dokáží přehřívat a v takovém případě i uměle škrtit svůj výkon. 
 
 
Tyto karty nám umožní ušetřit diskové pozice, které se také využívají pro instalaci SSD, a to samozřejmě pouze s rozhraním SATA. Jde o SSD sloužící coby vyrovnávací paměť pro data, která mají být rychle k dispozici. Nejsou tak součástí hlavního úložného prostoru, takže tím v podstatě přicházíme o kapacitu. Přesun těchto SSD na samostatnou kartu v podobě M.2 kartiček je tedy logický krok, zvláště když to mohou být ještě rychlejší SSD pro PCIe a navíc i nabídnout konektivitu 10GbE 10GBASE-T (zpětná kompatibilita s 5GbE/2.5GbE/1GbE/100MbE). 
 


reklama