reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP uvedl bezpečnější systém QTS 5.0.1 pro své NASy

20.9.2022, Milan Šurkala, aktualita
QNAP uvedl bezpečnější systém QTS 5.0.1 pro své NASy
QNAP uvedl novou verzi operačního systému QTS 5.0.1. Ten zvyšuje bezpečnost i spolehlivost NASů např. díky včasnější detekci problémů s diskovými poli RAID. Přidává také exFAT pro systémy na bázi procesorů s architekturou ARM.
Společnost QNAP uvedla pro své NASy novou verzi operačního systému QTS 5.0.1. Novinka postavená na linuxovém jádře 5.10 přidává pár užitečných funkcí navíc, přičemž je v některých případech přebírá z pokročilejší verze QuTS hero. Máme tu např. DA Drive Analyzer, který má na základě hodnot S.M.A.R.T. za úkol předvídat případné problémy s diskovými poli a umožnit tak náhradu disků ještě předtím, než dojde k potížím. Navíc pak není potřeba nutné předělávat celé pole, což zvyšuje spolehlivost i zkracuje servisní prodlevu.
 
QNAP QTS 5.0.1
 
Systémy, které jsou vybaveny procesory na bázi architektury ARM, mohou nově využívat souborový systém exFAT bez poplatku. Ten podporuje kapacitu až 16 EB. Máme zde také podporu hardwarové akcelerace šifrování a dešifrování AES-NI, což proti neakcelerovaným přenosům zvyšuje rychlost až 5násobně. Uživatel tak může zvýšit bezpečnost dat, aniž by příliš utrpěl výkon. Dále je tu podpora Windows Search Protocol (WSP) při využití protokolu SMB, což umožňuje prohledávání sdílených složek z prostředí operačního systému Windows. V neposlední řadě tu máme podporu podnikových disků SED (Self-Enrypting Drive). Vedle TCG-Opal je tu tak nově i podpora TCG-Enterprise. Bezpečnost zvyšuje např. i možnost zakázat USB porty a zvýšila se rovněž rychlost SSD cache.
 
QNAP QTS 5.0.1
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama