reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Qualcomm obviňuje Apple z vyzrazení obchodních tajemství Intelu

26.9.2018, Jan Vítek, aktualita
Qualcomm obviňuje Apple z vyzrazení obchodních tajemství Intelu
Spory mezi společnostmi Qualcomm a Apple se vyostřují, přičemž právě Apple spoléhá v případě své nové generace telefonů iPhone na hardware jak od Qualcommu, tak Intelu. A zrovna Intelu měl Apple vyzradit jistá tajemství. 
Apple se aktuálně spoléhá na Qualcomm a Intel, že mu budou dodávat hardware pro výrobu telefonů iPhone, jeho stěžejního produktu. To ale neznamená, že se musí spolu bratříčkovat a také že se nic takového neděje. Nyní se však vztahy mezi těmito firmami povážlivě zhoršily, protože Qualcomm obviňuje Apple, že vyzradil důležitá obchodní tajemství firmě Intel. To nebylo upřesněno, ale dle CNBC má jít o celé "štosy" dokumentů s tajnými informacemi a obchodními tajemstvími, které se libovůlí Applu dostaly do Intelu. Ty pak měly být využity tak, aby se pokud možno smazala propast mezi kvalitnějšími modemy Qualcommu a těmi od Intelu. 
 
 
O těchto rozdílech ostatně informoval také PCMag, který testoval iPhone X v LTE a Intel z toho vyšel o poznání hůře. Čili jistý motiv by tu skutečně být mohl. V obvinění firmy Qualcomm se ale o modemech přímo nemluví, nýbrž pouze obecně o čipech a jejich výkonu. 
 
 
Nevraživost mezi firmami Apple a Qualcomm přitom začala už na začátku roku 2017, kdy Federal Trade Commission (FTC) obvinila Qualcomm ze zneužití svého dominantního postavení na trhu. Apple na ně navázal vlastním obviněním u soudu, které žádalo po Qualcommu celou jednu miliardu dolarů jako kompenzaci za to, že si měl účtovat neférové licenční poplatky. 
 
Qualcomm poté reagoval vlastními žalobami zpět na Apple s tím, že ten zase přesvědčoval zákazníky Qualcommu, aby zrušili své kontrakty a také žádal po americké International Trade Commission (ITC), aby zakázala dovoz zařízení s iOS vybavených čipy od třetích stran. 
 
Samotný Qualcomm je také trnem v oku Samsungu, že se snaží neférovými metodami udržet své dominantní postavení nad trhem s bezdrátovými komunikačními technologiemi a podobně se vyjadřoval také Intel. Vypadá to, že mezi technologickými giganty jsou takové vztahy v podstatě standardní a ostatně pokud se Intel ohání tím, že Qualcomm využívá praktiky potírající zdravou soutěživost mezi firmami, může nás to při vzpomínce na jeho minulost s firmou AMD leda tak pobavit. 
 
Jak měl ale Qualcomm přijít na to, že Apple cokoliv vyzrazoval Intelu? Prý náhodou při investigativní fázi jednoho z již probíhajících sporů a zmíněno bylo konkrétně to, že inženýři firmy Apple opakovaně Intelu poskytovali zdrojové kódy a jiné důvěrné informace, a to ve snaze zvýšit výkon čipů Intelu. Qualcomm ale dosud ještě nepředložil důkazy podporující jeho tvrzení a podrobnější informace budou pravděpodobně zveřejněny až u dalšího slyšení, které proběhne až na jaře v dubnu. 
 


reklama