Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Qualcomm Snapdragon 7c Gen2: ARM procesor pro Windows i Chrome OS

25.5.2021, Milan Šurkala, aktualita
Qualcomm Snapdragon 7c Gen2: ARM procesor pro Windows i Chrome OS
ARM procesory se rozšiřují do stále většího množství produktů. Pro mobilní počítače s Chrome OS i Windows 10 tu máme nový procesor Qualcomm Snapdragon 7c Gen2, který např. navyšuje frekvenci.
Mobilní zařízení vyžadují především úsporné procesory, což velmi dobře splňuje platforma ARM. Společnost Qualcomm nyní představuje další takový procesor Snapdragon 7c Gen2. Tento procesor zamíří nejen do chromebooků s operačním systémem Chrome OS, ale také notebooků s Windows 10 pro ARM. Jde o 64bitový procesor s 8 jádry, který je vyráběn 8nm technologií. Využívá jádra Kryo 468, přičemž maximální tak byl zvýšen z 2,4 na 2,55 GHz. Pokud jde o operační paměti, podporovány jsou LPDDR4x-4266 a máme zde i GPU Adreno.
 
Qualcomm Snapdragon 7c Gen2
 
Nezapomnělo se ani na optimalizaci pro zpracování algoritmů umělé inteligence s AI Engine 6. generace a výkon činí 5 TOPS. Najdeme zde procesor Hexagon 692, zpracování obrazu má pak na starosti Spectra 255. Ten zvládne zpracovat data ze 32MPx fotoaparátu při 30 fps. Podporováno je přehrávání videa ve 4K HDR10, umí kodeky H.264, H.265 i VP9. Maximální rozlišení displeje je pak QXGA při 60 Hz. Součástí procesoru je i modem Snapdragon X15 LTE, který zajistí datové připojení. Samozřejmostí je i Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 5.0 a polohové služby NavIC, BeiDou, Galileo, GLONASS, GPS, QZSS a SBAS. Výrobce slibuje výdrž notebooků někde okolo 19 hodin a výše.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.