reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Qualcomm Snapdragon 8cx: "extrémní" SoC pro PC

8.12.2018, Jan Vítek, aktualita
Qualcomm Snapdragon 8cx: "extrémní" SoC pro PC
Qualcomm pokračuje s vývojem svých SoC, které se uplatní v počítačích PC s operačním systémem Windows 10. Nově to bude 7nm čip Snapdragon 8cx, který má nabídnout "extrémní" výkon, výdrž na baterie i konektivitu. 
Qualcomm vyvíjí svůj Snapdragon 8cx pro již dobře známé Always Connected PC, které mají největší problém s tím, že musí na architektuře ARM provozovat aplikace napsané pro x86, což se neobejde bez problémů a dopadu na výkon. Firma se přitom netají se svým záměrem vytvořit z PC platformu podobnou chytrým telefonům, tedy ve smyslu neustále zapnutých a připojených počítačů. Samozřejmě to znamená jen ta PC, kde má smysl, aby byla k dispozici ihned, jak na ně sáhneme, takže především mobilní počítače. 
 
 
Snapdragon 8cx je tak SoC navržené speciálně pro tyto účely, čili pro PC a Qualcomm tvrdí, že se mu podařilo najít tu pravou rovnováhu mezi výkonem a spotřebou, jakou nabízí jeho technologie a především pak 7nm proces. Mluví přitom o výdrži i několika dní, což ale pochopitelně bude záviset na použití, protože ani žádný mobil dnes nevydrží pracovat déle než den, pokud bude pořád v zátěži. 
 
 
Nové SoC je v prvé řadě vybaveno osmi jádry Kryo 495, což je CPU založené na čtyřech Cortex-A76 a čtyřech slabších Cortex-A55. Oproti předchozím řešením byly zvětšeny paměti cache L2 i L3. Qualcomm srovnává s procesory Intel a oproti těm s 15W TDP má 8cx nabídnout srovnatelný výkon, ovšem s mnohem nižší spotřebou bez aktivního chlazení. V porovnání se 7nm procesory Intel jde o dvojnásobně vyšší dlouhodobě udržitelný výkon při zlomku spotřeby. Konkrétní čísla se nedozvíme. 
 
Pak tu je GPU Adreno 680, které je tím nejsilnějším, jež Qualcomm kdy vyrobil. Oproti Snapdragonu 850 má nabídnout o 60 % vyšší výkon, dvojnásobnou propustnost svých pamětí a také kompatibilitu s DirectX 12. 
 
Co se týče dalšího hardwaru, máme tu podporu 10Gb/s USB 3.1, PCIe 3.0, UFS 3.0, NVMe a pamětí LPDDR4X RAM. Napojit můžeme i dva 4K displeje, pokud to bude žádoucí. Samotný čip pak obsahuje také LTE modem Snapdragon X24 (Category 20 s až 2 Gb/s) a 4x4 MIMO. 
 
Qualcomm tak nepřestává investovat do stále lepších čipů pro nejnovější třídu PC, jejichž úspěch závisí však především na tom na tom, jak dobře budou pracovat aplikace napsané pro x86, které mohou výkonnostní nadřazenost Snapdragonu vymazat. Je to ale i výsledek toho, že Intel v mobilním sektoru selhal, a tak se architektura ARM začala na oplátku přelévat do jeho výsostných vod a jedinou silnou hrází ke právě nativní spojení x86 a Windows 10. Pokud to Qualcomm s Microsoftem překoná, bude mít mnohem volnější cestu. 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama