reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Qualcomm Snapdragon 8cx Gen4 má podporovat WiFi 7 a až 64 GB RAM

23.1.2023, Milan Šurkala, aktualita
Qualcomm Snapdragon 8cx Gen4 má podporovat WiFi 7 a až 64 GB RAM
Qualcomm chystá nový 12jádrový procesor pro mobilní zařízení, jako jsou lehké notebooky. Postaven bude na architektuře ARM a nyní se poodhalily další detaily. Má např. podporovat až 64 GB RAM.
O připravovaném procesoru Qualcommu pro notebooky na architektuře ARM se mluví už nějakou dobu. Nejde o nic až tak přelomového, stávající Snapdragon 8cx Gen3 je už třetí generací něčeho takového, nicméně novinka např. znatelně navýší počet jader. Nyní se dozvídáme další nové informace o nástupci, kterým má být Snapdragon 8cx Gen4. Už je známo, že má posílit z 8 na 12 jader, přičemž se hovoří o tom, že Qualcomm testuje vzorky procesorů na taktu 3,4 GHz u výkonných a 2,5 GHz u úsporných jader. Otázkou však zůstává, jaké frekvence bude mít finální verze v dostupných produktech. Ještě dodejme, že půjde o konfiguraci 8P+4E.
 
Qualcomm Snapdragon 8cx Gen3
 
Každá čtveřice jader má mít 12 MB L2 cache a bude zde ještě společná 8MB L3 cache. Pokud jde o GPU, zde zůstane vyloženě mobilní čip Adreno 740, který používá u smartphonů. Má zde být ale také 8 linek PCIe 4.0 pro případné připojení dedikovaného GPU. Počítá se s pamětmi LPDDR5x a podporou až 64 GB RAM, nicméně reálné notebooky budou mít pravděpodobně mnohem méně (už i díky svému zaměření spíše na spodní cenovou část segmentu notebooků). Co se týče rychlosti, v případě dání priority na výdrž by měly běžet jako LPDDR5x-4200. 
 
Konektivitu má zajišťovat 5G modem Snapdragon X65 a dostat se má i na novou Wi-Fi 7. Úložiště pak může využívat 4 linky PCIe 4.0 pro SSD se standardem NVMe, možné ale bude využít i mobilní rozhraní UFS 4.0, které bude jistě brzy standardem u high-endových smartphonů.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama