reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Qualcomm Snapdragon Satellite přinese satelitní SMS i na Android

9.1.2023, Milan Šurkala, aktualita
Qualcomm Snapdragon Satellite přinese satelitní SMS i na Android
Qualcomm uvede u nových procesorů Snapdragon 8 Gen 2 novou funkci Snapdragon Satellite. Ta přinese satelitní komunikaci do nových telefonů pro nouzovou, ale případně i rekreační nebo pracovní komunikaci.
Když se před pár měsíci objevily nové telefony Apple iPhone 14, dostaly zajímavou funkci v podobě satelitové komunikace. Ta dovoluje při správném natočení telefonu spojení se satelitem a vyslat nouzové zprávy v místech, kde není běžný mobilní signál. Objevilo se už několik případů, kdy nová funkce přispěla k záchraně lidských životů (dosud je funkce zdarma, ale po 2 letech už bude placená). Podobného systému se ale v budoucnu dočkají i někteří majitelé telefonů s Androidem. Společnost Qualcomm totiž oznámila technologii Snapdragon Satellite, která má být podporována nejnovější generací procesorů Snapdragon 8 Gen 2.
 
Qualcomm Snapdragon
 
Využijí se tu satelity Iridium a spolupráci na systému ohlásila i společnost Garmin. Podporována bude obousměrná komunikace pro nouzové případy umožňující např. zasílání SMS a jiných textových zpráv. Očekává se ale také nasazení pro rekreační nebo pracovní účely ve velmi odlehlých místech (zapadlý venkov, širé moře,...). Počítá se také s tím, že by se systém měl vedle smartphonů objevit i v dalších mobilních zařízeních (nejen tablety, IoT, ale např. i ve vozidlech). První smartphony s touto podporou se mají objevit v druhé polovině roku 2023 a podporován bude i systém 5G Non-Terrestrial Networks (NTN).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama