reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Qualcomm vyhrál, Apple bude používat jeho 5G modemy

17.4.2019, Milan Šurkala, aktualita
Qualcomm vyhrál, Apple bude používat jeho 5G modemy
Společnosti Apple a Qualcomm se opravdu nemají rády a jedna žaluje druhou za nepovolené praktiky. Nyní se ale dohodly a Apple bude moct používat jeho 5G modemy. Zadarmo to ale zdaleka nebude.
Qualcomm je jedním z velkých dodavatelů technologií pro společnost Apple, konkrétně jde o jeho LTE modemy. Společnosti se ale nemají moc rády, Applu se nelíbí licenční politika Qualcommu, Qualcommu zas porušování jeho patentů. Apple měl nicméně jeden velký strategický problém. Kvůli sporům nechtěla společnost Qualcomm dodávat Applu 5G modemy pro jeho příští iPhony a Apple tak musel čekat na to, než s nimi přijde konkurence, jmenovitě mělo jít o společnost Intel. Jenže ta má s jejich vývojem vleklé problémy a nyní to vypadá, že je dokonce úplně odpískala. Pokud tak Apple chce 5G, musí jít do Qualcommu, a tedy přijmout jeho podmínky.
 
Apple logo
 
Té jednorázově zaplatí zatím nespecifikovanou sumu, nicméně součástí je i dohoda o tom, že společnosti mezi sebou zruší všechny rozjednané spory, což se týká i sporů mezi Qualcommem a výrobními partnery Applu (ti po Qualcommu chtěli náhrady ve výši 9 miliard dolarů). Společnost Apple se navíc zavázala, že modemy Qualcommu bude odebírat následujících 6 let s možností prodloužení kontraktu o další dva roky. Akcie společnosti Qualcomm na zveřejněné informace reagovaly dramatickým nárůstem hodnoty o 23 %.

 

Zdroj: pcworld.comwired.com



Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama