reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Quantum Dots: nový technologický hit LCD monitorů?

3.6.2015, Jan Vítek, aktualita
Quantum Dots: nový technologický hit LCD monitorů?
Společnost Philips dnes ohlásila první PC monitor, který využívá technologii Quantum Dot. Díky ní má poskytnout velmi dobré a živé barvy, ovšem Philips zapomněl zmínit, co to Quantum Dot vůbec je a jak funguje. Podívejme se mu tedy na zoubek.
Jedním z hitů na CES 2015 mají být tedy Quantum Dots, které jsou ve světě PC monitorů velkou novinkou, ale ne tak ve světě televizorů. V něm se na trh dostala už před dvěma lety díky televizorům Sony Triluminos a o displejích QLED (Quantum dot Light Emitting Diode) se na našem serveru TV Freak zmiňujeme už v roce 2010. Jedná se o energeticky vysoce účinné světelné diody, které jsou založeny na anorganických materiálech (na rozdíl od OLED), díky čemuž mají mít také podstatně vyšší životnost.





To vypadá velmi dobře, ale důležitá je také aplikace. V tomto případě, což platí i pro nový monitoru Philips 276E6ADS, musíme krotit své nadšení. QLED v současné podobně jsou evidentně využity pro podsvícení klasického displeje (technologii se nedozvíme), takže netvoří samotný obraz jako v případě displejů OLED.

Chystá se tedy na nás především to, že LED televizory a monitory se bude snažit nahradit Quantum Dot od QD Vision, ovšem LED televizory samozřejmě nevyužívají LED pro tvorbu obrazu, ale pouze pro podsvícení a stejné to bude s Quantum Dot. Zmíněnému monitoru Philips to má pomoci k dosažení 99% pokrytí barevného prostoru Adobe RGB. Klasické LED podsvícení totiž využívá bílé LED, tedy ve skutečnosti modré se žlutým fosforem jako luminoforem, přičemž modré a žluté spektrum vytvoří bílou barvu. V té jsou zastoupeny barevné složky, které trošku mění tóny červených, modrých a zelených subpixelů, což se někteří výrobci snaží řešit využitím LED stejných barev pro podsvícení, ale to je nákladné a náročné na spotřebu.

Quantum Dots využívají svých zajímavých vlastností, aby poskytly lepší podsvícení než bílé LED. Jde o nanokrystaly umístěné v trubici, jež dokážou absorbovat světlo jisté vlnové délky a přeměnit je ve světlo jiné vlnové délky, přičemž to dokáží s velmi velkou přesností než třeba fosfor. Mohou tak tvořit červenou, zelenou a modrou daleko přesněji, aby tyto složky dobře procházely RGB filtry v panelu a obraz byl jasnější. Jejich světlo nám tedy připadá bílé, jako by obsahovalo celé spektrum, ale ve skutečnosti jde o přesně namíchané složky RGB.

Můžeme tedy očekávat, že výrobci začnou nabízet řadu nových monitorů s touto technologií a zmíněný Philips jen začátek. Však "kvantové tečky/částice" se v PR materiálech dobře vyjímají a označení LED TV/monitor už nikoho nenadchne. Je tu ale potenciál k dosažení nižší spotřeby monitorů a snad také ke zvýšení statického kontrastu z dnes standardního 1000:1.

Zdroj: techPowerUp
reklama