reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Radeon RX Vega 56 v zahraničí zlevňují, prý v očekávání GTX 1660 Ti

22.2.2019, Jan Vítek, aktualita
Radeon RX Vega 56 v zahraničí zlevňují, prý v očekávání GTX 1660 Ti
Ceny grafických karet Radeon RX Vega 56 začaly v evropských obchodech klesat, za čímž mají stát AIB partneři firmy AMD a očekávaný nástup grafické karty NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti. Tu očekáváme už dnes.
Radeon RX Vega 56 byla možná tou více oblíbenou Vegou než výkonnější model 64, na níž uživatelé oceňovali výhodný poměr ceny a výkonu. Nyní tyto karty začínají být k dostání za 269 eur v evropských obchodech nebo za 279 dolarů v amerických, což je cena odpovídající doporučené částce karty GeForce GTX 1660 Ti. Sluší se ale upozornit, že ta ještě nebyla firmou NVIDIA potvrzena, ale to už snad nebude dlouho trvat, protože tato nová GeForce má být představena ještě dnes.  
 
 
Je tak celkem jasné, co to znamená. Nová cena karet Radeon RX Vega 56 by měla být reakce právě na novou GeForce a je celkem jedno, zda by za tím mělo stát samotné AMD, jeho AIB partneři nebo samotní obchodníci. Můžeme se ptát spíše na to, zda se takové ceny stačily už promítnout i v našich obchodech.
 
V Německu tedy můžeme sehnat MSI Radeon RX Vega 56 Air Boost 8G OC za 269 eur s daní, což je dle aktuálního kurzu cca 6.900 Kč. Tento model byl přitom u nás v posledních dnech opravdu zlevněn, ale pouze (nejspíše) v jednom obchodě, a to na 10.500 Kč, takže do německé ceny má i to daleko a obvyklá cena je navíc spíše nad 12.500 Kč, a to už je velice podstatný rozdíl. Přitom i na americkém Newegg jsou RX Vega k dostání za 279 dolarů. 
 
Nicméně techPowerUp hlásí, že "AMD se rozhodlo snížit cenu Radeonu RX Vega 56 na vybraných trzích", aby pomohlo vyprázdnit sklady, takže pro ten náš to vůbec nemusí platit. 
 
Stojí také za zmínku, že na našem trhu nevypadá zmíněná Vega 56 od MSI jako ten nejlepší model. Je tu Sapphire Radeon RX VEGA 56 PULSE 8GB HBM2 s daleko lépe vypadajícím dvouventilátorovým a potenciálně tišším chladičem, který seženeme v řadě obchodů za cenu mezi 9.000 a 9.500 Kč. Stále to není ekvivalent 269 eur, ale aspoň něco. Jeho nízká cena se však na trhu drží už od začátku tohoto roku, takže se zlevňováním karet v zahraničí nemá nic společného. 
 
Společnost AMD už vyslala vyjádření, dle nějž se tato akce oficiálně týká zatím jen obchodů Newegg, Amazon a Best Buy a o dalším rozšíření nejsou informace. Celkově nejde o plošné snížení cen karty RX Vega 56 a jinak má AMD připraveny i u nás nejen ke svým Vegám tři hry zdarma v rámci Raise the Game: Fully Loaded. Jak už dobře víme, jde o Tom Clancy’s The Division 2, Resident Evil 2 a Devil May Cry 5. 
  


reklama