reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Radeony RX 5700 se představují, proč mají stále chlazení s "vysavačem"?

3.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Radeony RX 5700 se představují, proč mají stále chlazení s "vysavačem"?
Brzy se na trh už dostanou nové grafické karty Radeon RX 5700 a RX 5700 XT. AIB partneři firmy AMD už přitom představují své verze, které jsou však zatím víceméně stejné. Využívají referenční design a chladič s radiálním ventilátorem. Proč pořád s takovým?
Na Radeony RX 5700 (XT) založené na nereferenčních verzích karet a vybavené jinými chladiči si tak budeme muset ještě počkat. V první várce budou od 7. července na trh poslány sice karty různých výrobců, ovšem ty budou všechny v podstatě stejné. 
 
 
Ať si tedy co možná nejdříve koupíme svůj nový Radeon od firmy Sapphire, MSI, Asus, ASRock, PowerColor či jiné firmy, mělo by to být v podstatě jedno. Z hlediska chlazení to bude zcela jistě jedno, protože všechny budou mít stejné dvouslotové chladiče, které budou pomocí jednoho radiálního ventilátoru vysávat vzduch ze skříně a skrz otvory v záslepce jej posílat ven. A právě o to dle AMD jde. 
 
 
 
V rozhovoru pro PCWorld totiž AMD uvedlo důvod, který jej přivedl k tomu, aby neopakovalo krok firmy NVIDIA. Ta se rozhodla, že generaci grafických karet Turing už v případě svých referenčních karet, respektive Founders Edition, vybaví chladičem ve stylu toho, co se obecně považuje za ta lepší, výkonnější a tišší řešení. To znamená, že využila dva axiální ventilátory foukající vzduch přímo pod sebe či mírně do stran. Nyní se na trh chystají GeForce SUPER jako dejme tomu již druhá generace takových karet, takže se nedá říci, že by se NVIDII takový přístup neosvědčil. AMD ale tímto směrem dosud jít nechce. 
 
Důvodem je pro něj to, že radiální ventilátor vyfukující vzduch přes žebroví přímo ven mimo skříň je z hlediska chlazení jistější řešení, než kdyby se použil chladič, který by mohl být sice sám o sobě účinnější, ale teplý vzduch by nechával uvnitř skříně. AMD uvádí, že existují skupiny uživatelů, kteří o zákonitostech chlazení PC nemají ponětí a právě kvůli nim je pro AMD bezpečnější tvořit karty s takovým chlazením, jaké mají. AMD také slibuje, že AIB partneři přijdou velice brzy poté na trh s vlastními verzemi, které už budou mít i jejich vlastní chladiče, takže na výběr rozhodně bude. 
 
AMD se tak tímto krokem v podstatě jen samo jistí před případnými problémy, které by přineslo přehřívání karet. Teď jen aby se k uživatelům provozujícím sestavy s nedostatečně chlazenými skříněmi tato informace dostala a ti si kupovali referenční Radeony, protože AMD je s tímto svým přístupem už dávno v menšině. 
 

Na serveru VideoCardz najdete snímky karet od jiných výrobců, které mají i nápadně podobné dokonce i obaly (až na Sapphire).


reklama