reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Radost v AMD: tržby i výdělky prudce rostly

25.10.2017, Jan Vítek, aktualita
Radost v AMD: tržby i výdělky prudce rostly
AMD zveřejnilo své finanční výsledky za třetí letošní kvartál, které jsou velice povzbudivé. Firma vykázala velice výrazný nárůst tržeb v mezikvartálním i meziročním srovnání a vypadá to, že se definitivně vrátila k ziskovosti. 
Krátce řečeno, dle GAAP principů činily tržby 1,64 miliard USD, z toho byl provozní zisk 126 mil. a čistý zisk 71 mil. a to dělá 0,07 dolaru na akcii. Dle non-GAAP principů byl provozní zisk 155 mil., čistý pak 110 milionů, aneb deset centů na akcii. 
 
 
To jsou tak velice dobré výsledky, jež v porovnání tržeb znamenají meziroční 26% zvýšení a mezikvartální dokonce o 34 %. Zasloužil se o to jak hlavní segment Computing and Graphics, tak EESC (Enterprise Embedded and Semi-Custom) vyvíjející i SoC pro moderní konzole. Především se ale velice vylepšil výdělek firmy, respektive už jde skutečně o zisk a ne o několikasetmilionovou ztrátu jako před rokem, přičemž ještě v minulém kvartálu byla dle GAAP principů firma AMD ve ztrátě 16 milionů dolarů. 
 
 
Jak bylo už řečeno, zasloužil se o to především segment Computing and Graphics, který zajistil tržby 819 milionů, což znamená meziroční zvýšení o 74 procent a konkrétně jde o úspěch nových procesorů Ryzen (Ryzen Threadripper) a grafik Radeon. Pro AMD to také znamenalo, že se prudce zvýšila průměrná cena prodávaného hardwaru, což je logické, neboť firma dostala na trh velice výkonné, a tak i dražší procesory. V případě Enterprise, Embedded and Semi-Custom to bylo ještě lepší, neboť tržby činily 824 milionů, ovšem z hlediska meziročního srovnání je to víceméně stejné. 
 
Pro závěrečné letošní čtvrtletí AMD už ale očekává v mezikvartálním srovnání asi 15% pokles tržeb (+/- 3 %), ale to by přesto znamenalo meziroční zvýšení o 26 %. 
 
Zdroj: TZ AMD


reklama