reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ransomware TeslaCrypt 3.0.1 posouvá vydírání dále, už nepůjde prolomit

20.3.2016, Milan Šurkala, aktualita
Ransomware TeslaCrypt 3.0.1 posouvá vydírání dále, už nepůjde prolomit
Vyděračský malware je na vzestupu, stává se mnohem častější hrozbou než v minulosti. Nová verze TeslaCrypt 3.0.1 opravuje chyby předchozí varianty a nyní už bude bez zaplacení výkupného nemožné se dostat k původním datům.
V posledních měsících a letech zaznamenáváme výrazný nárůst ransomware, což je vyděračský software, který zašifruje veškerá data na disku oběti a požaduje výkupné za jejich odemčení. TeslaCrypt je jeden z nejzákeřnějších a jeho nová verze 3.0.1 opravila chyby těch předchozích. Dle odborníků v oblasti bezpečnosti je šifrování tak silné, že nelze prolomit žádnou metodou (brute force je díky časové náročnosti nemyslitelný).

Minulé verze softwaru uchovaly klíč k odemčení na počítači oběti a vzniklo několik aplikací, které dokázaly zašifrovaná data odemknout (TeslaCrack, TeslaDecrypt, TeslaDecoder). Nová verze vytvoří šifrovací klíč, který je jedinečný pro každý počítač, zašifruje jím data, ale poté jej odešle na server útočníka a na postiženém počítači jej smaže. Pak nezbývá než zaplatit, přičemž není zaručeno, že útočníci vaše data skutečně rozšifrují. Situace je ještě o to horší, že ransomware často proklouzne antivirovým programům. Musíte si tedy dávat pozor na přílohy v e-mailech a ideální je také si nechávat zálohy důležitých dat.

Zdroj: pcworld.com, talosintel.com


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama