reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Raspberry Pi 4: kdy přijde a co nabídne?

1.2.2019, Jan Vítek, aktualita
Raspberry Pi 4: kdy přijde a co nabídne?
Příznivci nadace Raspberry už netrpělivě čekají na to, až konečně přijde na trh nový Pi 4, čili nová generace základního a ikonického modelu. V tomto roce jsme se dočkali zatím jen Raspberry Pi Module 3+, ale Pi 4 zatím v nedohlednu. Nebo ne?
No, spíše ano, neboť server Tom's Hardware na základě rozhovoru se zástupcem Raspberry Pi Foundation uvádí, že Pi 4 je spíše ještě ve fázi plánování a závěr je zatím ten, že v tomto roce na trh nedorazí a to s jistotou. Eben Upton ale také prozradil, že ambice jsou vysoké, takže bychom se měli mít na co těšit. 
 
 Raspberry Pi 3
 
Očekávat máme opravdu Raspberry Pi 4, čili ne jinak nazvaný produkt, který nabídne především to, co každý očekává, čili větší výkon hlavního SoC, více RAM, rychlejší síťovou konektivitu i ostatní I/O. Očekávat tak můžeme něco lepšího než 1,4GHz čtyřjádrový Cortex-A53 s 1 GB RAM a USB 2.0. Pomýšlet tak můžeme na lepší ARM, až 4 GB RAM, alespoň USB 3.1 Gen1 kdy už ne Gen2 a pak i něco lepšího než Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.2 a Ethernet omezený propustností USB 2.0 na 300 Mb/s. 
 
Řada lidí se shodne, že vývoj nového Pi už trvá moc dlouho, pro což má nadace vysvětlení. Bylo nutné už opustit ověřený 40nm proces pro výrobu procesoru, aby bylo možné přijít s vyšším výkonem. Lze si tak představit, že půjde nejspíše o 28nm proces spíše než 32nm. A vedle toho Upton prozradil, že současná architektura využívající 40nm proces nedokáže adresovat více než 1 GB RAM a také je zaseklá na starých pamětech LPDDR2. 
 
A jak zněl odhad, i Upton uvedl, že přechod na 28 nm je uskutečnitelný. Nejmodernější 7nm proces opravdu nemůžeme očekávat, a to už jen kvůli tomu, že není jednoduché, aby cenově dostupná 7nm platforma podporovala 3,3voltové I/O, jak se po daném čipu vyžaduje. Závěr tak je, že to bude přinejhorším 28nm technologie. 
 
Přišla řeč také na nové Pi Zero a Zero W, které jsou založeny na původním procesoru z Pi 1 z roku 2012 a jen 512 MB RAM. Tyto verze přitom mají vlastní vývojový harmonogram a nelze čekat, že přijdou v nové podobě po boku Pi 4. A také můžeme zapomenout na to, že využijí čip z dnešního Pi 3, protože na to na nich jednoduše není dost místa, ostatně už dnešní verze musí mít RAM umístěnou ve stejném pouzdře na procesoru. I tak se ale chystají nové verze Zero, protože jde o vysoce populární produkty a nadace prostě chce najít způsob, jak je vylepšit. 
 
Když se vrátíme k Raspberry Pi 4, můžeme ještě zmínit, že cena zůstane na 35 dolarech, velikostně to bude stejné nebo menší než Pi 3B+, čili o rozměrech platební karty a uvažuje se o využití rozhraní USB C, ale pokud ano, pak to bude pouze pro napájení. Nicméně Uptonovi se zrovna nezdá odolnost tohoto konektoru, takže to nakonec nemusí dopadnout a to bude jen dobře, pokud bude vybraný konektor reálně odolnější. 
 


reklama