reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Raspberry uvedlo malé Pi 3 Model A+ za $25

16.11.2018, Milan Šurkala, aktualita
Raspberry uvedlo malé Pi 3 Model A+ za $25
Raspberry představilo nový malý počítač rodiny Pi. Konkrétně jde o maličký Pi 3 Model A+, který je zmenšeninou většího Modelu B+. Nadále má 2,4GHz i 5GHz Wi-Fi, Bluetooth i čtyřjádrový 64bitový procesor.
V březnu letošního roku se objevil nový malý počítač Raspberry Pi 3 Model B+, který je nyní doplněn o jeho menší variantu Pi 3 Model A+. I když si zachovává spoustu jeho vlastností, zmenšení rozměrů (a snížení ceny) se pochopitelně neobešlo bez nějakých ústupků. Zatímco zůstává 1,4GHz 64bitový procesor Broadcom BCM2837B0 se čtveřicí jader Cortex-A53, operační paměť se snížila z 1 GB RAM na 512 MB, přičemž jde o typ LPDDR2. Potěší podpora bezdrátové sítě Wi-Fi až IEEE 802.11ac, tedy nejen na frekvenci 2,4 GHz, ale i 5 GHz. Dále je zde Bluetooth 4.2 LE, nicméně tentokrát se už budete muset obejít bez síťového portu RJ-45.
 
Raspberry Pi 3 Model A+
 
Stejně tak zmizela většina USB portů. Zatímco Model B+ má rovnou čtyři porty, zde je jen jediný. Naproti tomu zůstalo plnohodnotné HDMI nebo 40pinový GPIO. Stejně tak je zde CSI port pro fotoaparát, DSI port pro displej a kompozitní audio/video port. Samozřejmostí je také microSD slot pro vložení paměťových karet s operačním systémem. O napájení se stará adaptér s napětím 5 V a proudem 2,5 A. Novinka vás vyjde na $25 a dle společnosti bude ve výrobě minimálně do ledna 2023.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama