reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Raven Ridge mají vedle poloviční L3 cache také méně linek PCIe 3.0

13.2.2018, Jan Vítek, aktualita
Raven Ridge mají vedle poloviční L3 cache také méně linek PCIe 3.0
AMD Ryzen "Raven Ridge" se předvedly v dobrém světle, však jde o moderní APU s procesorovou architekturou Zen a GPU Vega. AMD ale také šetřilo na dvou místech, a to jednak na L3 cache a pak na linkách PCIe 3.0. Je to ale něco zásadního?
Jak jsme už zmínili v naší recenzi APU Ryzen 3 2200G a Ryzen 5 2400G a jak bylo ostatně jasné už dříve ze specifikací, Raven Ridge mají pouze poloviční kapacitu L3 cache i oproti těm nejslabším CPU Ryzen, čili 4 MB. Na druhou stranu, L2 cache je stejná jako v případě APU Bristol Ridge, bezprostředních předchůdců, přičemž ani ony a ani žádné z předchozích APU neměly vůbec žádnou L3 cache. V našich testech se také neprokázalo, že by Raven Ridge měly mít kvůli poloviční či čtvrtinové L3 cache reálnou nevýhodu, ale to samozřejmě jen na základě provedených testů, v nichž jsme mohli přímo srovnávat. Nicméně nyní nám jde ještě o něco jiného, a sice o počet linek PCIe 3.0. 
 
 
Jak je dobře známo, všechny procesory Ryzen (Threadripper do toho nemotejme) mají shodný počet linek PCIe 3.0, a sice 24. Z nich je obvykle 16 rezervováno pro hlavní PCI Express x16 (jeden či dva sloty), 4 pro M.2 SSD a 4 pro komunikaci s čipsetem. APU Ryzen "Raven Ridge" jich ale mají dle serveru techPowerUp pro grafické sloty jen 8 a pak další 4 pro SSD a 4 pro čipset, čili ve výsledku 16. 
 
Mnohé by mohlo napadnout, že zbývajících 8 linek by mohlo být využito pro napojení iGPU, ale to je samozřejmě lichá úvaha. GPU Vega zde není na samostatném čipu, takže není žádný důvod využívat rozhraní PCI Express a ve skutečnosti je CPU s GPU spojeno pomocí sběrnice Infinity Fabric. 
 
Pokud se tak rozhodnete využít Raven Ridge se samostatnou grafikou, ta bude napojena pomocí osmi linek PCIe 3.0. My ale samozřejmě dobře víme, že reálný dopad na výkon je naprosto mizivý. Znamená to ale také, že pokud se rozhodnete toto APU namontovat do desky s čipsetem X370 a zkusíte využít dvě karty v CrossFire či SLI, nepůjde to, leda by se snad našel způsob, jak dva sloty obdařit po čtyřech linkách, ale to těžko. Ale v tomto případě je zase taková konfigurace naprosto nesmyslná, takže to také nelze považovat za velký problém. 
 
AMD samotné k tomu už uvedlo, že cílovkou pro Raven Ridge jsou systémy založené na deskách s B350 či A320, které ani nepodporují CrossFire či SLI. Zákazníci kupující desky s X370 pak obvykle sahají po čistých procesorech Ryzen 5 či 7. Pokud jde o upgrade grafiky daných APU, v takovém případě postačí jedna samostatná karta a kdyby snad někdo chtěl slabší CPU pro dvě grafické karty, má k dispozici modely jako Ryzen 5 1500X a Ryzen 3 1300X. 
 
To můžeme považovat za střízlivé vysvětlení a doporučení. 
 


reklama