www.svethardware.cz
>
>
>
>
>

Aeneon Xtune DDR3-1600 (PC3-12900U-9, 2x 2048 MB)

Aeneon Xtune DDR3-1600 (PC3-12900U-9, 2x 2048 MB)
, , recenze
V dnešní recenzi se podíváme na DDR3 paměti Qimonda Aeneon řady Xtune. Paměti mají nominální takt 1600 MHz s časováním 9-9-9-28 a konfiguraci 2x 2048 MB. Pojďme se na tento Dual Channel kit podívat blíže.
K oblíbeným
reklama

Představení pamětí




Dnes se podíváme na paměti Aeneon, které má pod "křídly" jeden z největších výrobců paměťových čipů, firma Qimonda. Mezi uživateli je myslím Qimonda dostatečně známá, ale Aeneon patří k těm méně známým. V dnešní recenzi se podíváme právě na moduly z řady Xtune, konkrétně na 1600MHz moduly Aeneon Xtune PC3-12900U-9 se sníženým napájecím napětím.


Moduly Aeneon Xtune
- klikněte pro zvětšení -


Specifikace pamětí


Moduly Aeneon Xtune PC3-12900U-9U mají nominální takt 1600 MHz s poměrně "relax" časováním 9-9-9-28. Konfigurace testovaných modulů je 2x 2048 MB a moduly mají pokrývat high-end trh a trh pro náročnější uživatele.

Jak se můžete přesvědčit níže ve specifikacích, paměti přináší jednu poměrně příjemnou novinku, a to je standardní napájecí napětí dle specifikace JEDEC (což nebývá u výše taktovaných modulů bohužel zvykem), a částečně tak kompenzují horší použité časování.

Moduly mají pasivní šedý chladič pro zajištění optimálního chlazení, podporují XMP/EPP profily pro snažší přetaktování a mezi klady jistě můžeme zařadit i doživotní (v případě Evropy 10 letou) záruku.


Aeneon Xtune DDR3-1600 (PC3-12900U-9) - 1600 MHz, 9-9-9-28, 2x 2048 MB
- klikněte pro zvětšení -

  • Název: Aeneon Xtune DDR3-1600 (PC3-12900U-9)
  • Typ: 240-pin DDR3 SDRAM
  • Frekvence: 1600 MHz (PC12800)
  • Konfigurace a kapacita: 2x 2048 MB
  • Časování: 9-9-9-28
  • Napětí: 1,5 V
  • Čipy: Qimonda
  • PCB: Qimonda, 8 vrstvý nízkošumový
  • Heat spreader: šedý Aeneon
  • Záruka: 10 let
  • Další technologie: XMP (Xtreme Memory Profile) / EPP2.0 (Enhanced Performance Profiles)


Hardwarová konfigurace


  • Procesor Intel Core 2 Duo E6300 (1.86 GHz, 1066 MHz FSB, jádro Allendale, 1,325 V, 65 W TDP)
  • Základní deska Gigabyte GA-X48T-DQ6 (socket 775, X48 s ICH9R, rev1.1, BIOS F5)
  • Grafická karta Gigabyte GV-NX88S320H-B-RH (GF 8800GTS 320 MB, 513 / 1584 MHz)
  • Operační paměť - Aeneon Xtune DDR3-1600 (PC3-12900U-9)
  • Pevný disk Maxtor DiamondMax Plus 9 160 GB
  • DVD mechanika Sony AD-5200S
  • Zdroj Cooler Master iGreen Power 500W


Software a verze ovladačů


  • Operační systém Microsoft Windows Vista Ultimate 64bit SP1
  • Intel Chipset Software Installation Utility 8.3.1.1011
  • nVidia ForceWare 178.24 WHQL


Metodika testování stabilních frekvencí


K ověřování stability pamětí na příslušných frekvencích byl použit program MemTest86+ 1.65 a 1 proběhnutí tohoto programu. K "předtestování" byl použit program Orthos (MP verze Stress Prime 2004) v nastavení testu operační paměti.


Praktické zkušenosti a přetaktování


Pro úspěšné přetaktování DDR3 modulů je samozřejmě třeba i kvalitní základní deska. Pro test byla zvolena základní deska Gigabyte s výkonným čipsetem Intel X48T, který kromě podpory 45nm procesorů a 1600MHz FSB také přináší možnost výrazného přetaktování DDR3 modulů - podle specifikací až na úrověň 1900 MHz (v případě modulů s podporou XMP). Základní desky s čipsetem Intel X48T přináší pro paměti optimální podmínky pro dosažení vysokých taktů a dobrého přetaktování.

DDR3 paměti dosahují oproti DDR2 standardu vyšší frekvence s nižším napájecím napětím, ale částečně za cenu výrazně horšího časování. S rostoucím taktem (i s totožným časováním) latence pamětí postupně klesají, a roste jejich propustnost, což přináší vyšší výkon. Stejně jako v případě DDR2 modulů při praktickém přetaktování na jiné platformě bude zřejmě nutné zvolit kompromis mezi časováním a frekvencí podle možností základní desky, použitého čipsetu a konkrétních modulů.

Rozdíly mezi základními deskami obvykle nejsou příliš velké, ale s rostoucí frekvencí modulů se dosažené výsledky mohou výrazně lišit (což platí i v případě agresivního časování), zejména v kombinaci vysokých taktů. Další proměnnou je také BIOS, který s časem může výrazně "dospět" a přetaktování modulů dále zvýšit (nebo mírně upravovat výkon pamětí).

Do testu jsem již tradičně kromě standardního přetaktování zařadil i možné škálování pamětí s napájecím napětím. Díky nižšímu napájecímu napětí DDR3 pamětí přináší nižší spořebu a poměrně solidní možnosti přetatkování. Standardní napájecí napětí je 1,5 V, ale u většiny desek není problémem zvolit 1,8 V, případně i vyšší.

Ačkoliv je u nejrychlejších modulů prakticky standardem i napětí okolo 1,8 V, a veškeré testy výrobce s tímto napětím samozřejmě počítají, ne každý je ochoten DDR3 specifikace překračovat, nebo toto vyšší napětí také nemusí být dostupné/kompatibilní s danou platformou. To ovšem není případ testovaných modulů Aeneon Xtune, kterým stačí na nominální takty 1600 MHz, při časování 9-9-9-28, napájecí napětí standardních 1,5 V.


Škálování pamětí vzhledem k provoznímu napětí, frekvenci a časování
Časování pamětí
1,5 V
1,6 V
1,7 V
7-7-7-20-1T
1466
1504
1521
9-9-9-28-1T
1688
1716
1740

Na dosažitelnou frekvenci modulů mají největší vliv použité čipy a PCB. Testované paměti jsou certifikované na standardní časování 9-9-9-28 při frekvenci 1600 MHz, ale nebyl problém je s overvoltingem provozovat i na vyšších frekvencích, případně s agresivním časováním 7-7-7-20-1T, kde jsou dosažené takty přirozeně podstatně nižší.

Pamětem nesvědčil přílišný overvolting, a tak 1,75 V byla pro moduly konečná a navyšování nepřinášelo kýžený růst frekvence. Použitelné hodnoty při overclockingu jsou napětí do 1,7V (a takty rostou opravdu pozvolna). Pro dosažení co nejvyššího výkonu se osvědčilo použít co nejlepší hodnoty časování, případně co nejvyšší takty (při přetaktování bude ale třeba vždy zvolit optimální hodnoty i s ohledem na dosažitelné takty procesoru a taktu FSB sběrnice, případně možnosti konkrétní platformy).


Testy výkonu


Pojďme se v krátkosti podívat na výkon pamětí při různém taktu a časování. Všechny benchmarky jsou provedeny na frekvenci procesoru 2800 MHz (Intel Core 2 Duo E6300@7x 400 MHz) s 1600MHz FSB a věškeré testy výkonu jsou tedy založeny na změně děliček pro RAM na straně čipsetu. MCH strapping byl zvolen D (k FSB 400 MHz). To samozřejmě ovlivňuje více či méně jak výkon, tak možné přetaktování modulů s různými děličkami, ale zde poskytnuté děličky a odstupňování po 266 MHz dávají jasnou představu o možném škálování pamětí bez změny taktu procesoru a praktického nárůstu výkonu.

K testování výkonu tradičně posloužil Everest Ultimate Edition ve verzi 4.60, benchmark ze hry Quake 4 a WinRAR verze 3.80. Jak se již mnohokrát ukázalo, výkon je při totožném nastavení časování prakticky stejný u všech modulů a rozdíly ve výkonu se pohybují na úrovni chyby měření. Pro porovnání výkonu vlivu pamětí jsou ale bez výjimek uvedeny. Pojďme se nejprve podívat na testy výkonu v Everestu (na latence a na propustnosti při čtení a zápisu).






Testy v Everest Ultimate Edition 4.60

Test výkonu ve hře Quake 4 s patchem v1.3 a aktivním SMP je proveden s minimálním nastavením detailů v rozlišení 640x480 (pro co nejvyšší měřitelné rozdíly v počtu snímků za sekundu). Quake 4 je velmi závislý na výkonu pamětí a časování, a je tedy výbornou ukázkou možného skutečného přínosu rychlých pamětí a agresivního časování. Při použití vyššího rozlišení nebo detailů budou rozdíly samozřejmě menší. Pro srovnání byl výkon změřen i v rozlišení 1024x768 na vysoké detaily, což dává jasnější představu o tom, co lze případným použitím rychlých pamětí získat.

¨


Benchmark demo id_demo001 ve hre Quake 4 v1.3 s aktivním SMP

Jedním z nejnáročnějších testů na výkon paměti je WinRAR 3.80 a vestavěný multithreaded benchmark pakování. Zde je zcela potlačen vliv grafické karty, a jasně se zde ukazuje převaha rychlých pamětí a také agresivního časování. Praktické rozdíly vzhledem k výkonu pamětí jsou nicméně vždy závislé na typu aplikace a taktu procesoru i FSB sběrnice.


Multithreaded benchmark v pakovacím programu WinRAR 3.80

Jak ukazují výkonnostní testy, rychlé DDR3 paměti nebo použití agresivního časování může přinést příjemné zvýšení výkonu. Podmínkou jsou ale vysoké takty modulů, případně použití velice agresivního časování, včetně zvýšeného napájecího napětí. Při overvoltingu a s vyšším taktem pamětí padá výhoda nižší spotřeby DDR3, ale na druhou stranu se dále zvyšuje výkon.

Zde je také nutno podotknout, že bez přetaktování FSB neexistuje možnost, jak tyto DDR3 paměti provozovat na nominálních taktech (s výjimkou procesorů Intel Core 2 Extreme QX9770/QX9775). U ostatních procesorů, a s moduly o frekvenci vyšší než 1333 MHz, je třeba moduly na požadovanou frekvenci dostat právě zvýšením taktu FSB. V případě 1600MHz modulů je tedy třeba použít takt FSB 1600 MHz efektivně (a v případě rychlejších modulů jej ještě dále přetaktovat na požadovanou úroveň). Další možností pro navýšení výkonu je samozřejmě rychlé moduly "podtaktovat" a použít agresivní časování.


Zhodnocení testovaných pamětí


Recenzované paměti Aeneon Xtune jsou 1600MHz moduly se standardním časováním 9-9-9-28 a 4GB kapacitou. Kromě frekvence 1600 MHz samozřejmě zvládají i řadu dalších frekvencí, včetně standardní frekvence 1333 MHz a časováním 9-9-9-24 dle specifikace JEDEC. S overvoltingem a s použitím agresivního časování, včetně CPC 1T, se pamětem se podařilo velice slušné přetaktování.

Větší overvolting pamětem příliš nesvědčil, ale pokud se rozhodnete moduly s vysšším napětím dále přetaktovat, přijde jistě vhod i použitý pasivní chladič. S podporou XMP/EPP profilů je přetaktování otázkou dvou "ťuknutí" v BIOSu a pravděpodobně již nemůže být snazší. Doživotní záruka modulů je samozřejmostí. Pokud uvažujete o pořízení rychlejších DDR3 modulů s kapacitou 4 GB a nechcete překračovat specifikace napájení DDR3 pamětí, testované moduly jsou dobrou volbou.

Prodejní cena testovaných modulů se v současnosti pohybuje okolo 4600,- Kč (včetně DPH).

Další informace o pamětech Aeneon můžete získat na stránkách výrobce: http://www.aeneon.com


Za zapůjčení pamětí Aeneon Xtune DDR3-1600 (PC3-12900U-9) děkujeme firmě Qimonda

Za zapůjčení procesoru Intel Core 2 Duo E6300 děkujeme společnosti Kvazar-Micro

reklama
Nejnovější články
NASA pátrá po zbytcích Beresheet, přežít mohlo laserové "zrcátko" NASA pátrá po zbytcích Beresheet, přežít mohlo laserové "zrcátko"
Beresheet narazil do Měsíce rychlostí, že neměl šanci přežít v celku, ovšem NASA předpokládá, že zařízení Lunar Retroreflector Array (LRA) přežít mohlo. Jeho úkolem je odrážet laserové paprsky a přesně tak se jej NASA pokusí najít.
Dnes, aktualita, Jan Vítek
Sega Mega Drive Mini jsou k předobjednání Sega Mega Drive Mini jsou k předobjednání
Nedávno byly představeny nové mini-retro konzole Sega Mega Drive Mini, které mají dorazit na trh během letošního září. Sega přitom změnila vývojářský tým, který na nich pracuje a slíbila další hry nad rámec těch původně slíbených. 
Dnes, aktualita, Jan Vítek
NASA konečně detekovala nejstarší typ molekul vesmíru NASA konečně detekovala nejstarší typ molekul vesmíru
Už dlouho se předpokládá, že pravděpodobně nejstarší typ molekul ve vesmíru byla HeH, čili prostý dvouprvkový hydrid helia. Je to celkem logické uvažování, když helium a vodík jsou nejstarší prvky. Až nyní to ale máme potvrzeno pozorováním.
Dnes, aktualita, Jan Vítek
Jiří Olšanský 'Rik_Leah': co to znamená být streamer? Jiří Olšanský 'Rik_Leah': co to znamená být streamer?
YouTube je sice coby platforma pro upload videí nadále velmi populární, ale v případě pravidelného streamování (živého vysílání i několik hodin v kuse) se těší větší oblibě Twitch.tv. Přinášíme vám tak rozhovor s někým, kdo se tomu už delší dobu věnuje.
Dnes, rozhovor, Karel Polívka
Video: Kolik robotů SpotMini od Boston Dynamics utáhne náklaďák? Video: Kolik robotů SpotMini od Boston Dynamics utáhne náklaďák?
Společnost Boston Dynamics, která je známá svými pokročilými roboty, zveřejnila na YouTube krátké video, ve němž předvádí další kousky, které jsou její stroje schopné vykonat. Tentokrát se zaměřila na celou smečku robotů SpotMini. 
Včera, aktualita, Kateřina Hoferková