reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Trinity: nová desktopová APU v akci

2.10.2012, Jan Vítek, recenze
AMD Trinity: nová desktopová APU v akci
Po dlouhém čekání přichází společnost AMD s novými desktopovými jednotkami APU, které mají nahradit předchozí generaci Llano. Jedná se o generaci Trinity, která přichází v rámci platformy Virgo a jedná se o procesory série A. Ty si dnes poprvé vyzkoušíme.

Přetaktování A10-5800K


Byla by škoda se alespoň nepokusit o přetaktování jednoho z testovaných APU. Nejlepším kandidátem je vlajková loď v podobě modelu A10-5800K, jehož základní frekvence je 3,8 GHz (Turbo Core 4,2 GHz) při napětí 1,4125 V. A že jde o procesor řady K, máme tu odemčený násobič, který nám dovolí velmi snadno posunovat frekvenci vzhůru po 100 MHz, aniž by to ovlivnilo ostatní nastavení. Prostě budeme v BIOSu zvedat násobič a samozřejmě nezapomeneme ani na napájecí napětí.

Samotné AMD se pochlubilo, že s pomocí tekutého dusíku, kterým dostalo teplotu procesoru hluboko pod bod mrazu, dokázalo zvednout pracovní frekvenci procesoru Trinity na 6,5 GHz. To je ale pouze perlička pro zajímavost, která má s použitelným přetaktováním společného pramálo.

To my si teď povíme právě něco o tom, kam se dá dostat s využitím normálního procesorového chladiče, jakým byl Noctua NH-U12P. Cílem nebylo se dostat nejvýše za každou cenu, ale spíše ukázat, kam má běžný uživatel možnost se dostat, pokud o to bude stát.




Výsledek přetaktování procesorových jader v A10-5800K


S ještě rozumným napětím 1,481 V (CPU-Z neukazuje správné napětí) se nám podařilo dostat na frekvenci 4,6 GHz, za níž už byl procesor velmi nestabilní i na vyšší napětí. Pak samozřejmě přišla řada i na GPU, jehož základní frekvence je 800 MHz. To nám BIOS dovolil posunout po 1MHz krocích na 950 MHz a my se nyní podíváme na to, jak se toto vše podepsalo na výkonu.




Přetaktované GPU Radeon HD 7660D na 950 MHz


Nejdříve se zaměříme na výkon procesorových jader a pak na to, jak se zvedl grafický výkon...











Zde můžeme jasně vidět, že zvýšená frekvence rozhodně našla svou odezvu ve vyšším výkonu, který není zanedbatelný na to, jak snadno k němu můžeme dospět. Otázkou ale je, za jakou cenu, respektive o kolik se zvedne spotřeba sestavy s takto přetaktovaným procesorem. Ale ještě dříve se podíváme na to, jak se projeví plus 150 MHz na grafickém jádru.







Osobně jsem čekal, že to bude o něco více, ale přetaktování grafického jádra už není vůbec žádný problém, a tak i těch pár procent výkonu navíc potěší.


Spotřeba přetaktované sestavy


Posledním tématem před závěrečným hodnocením je spotřeba přetaktované sestavy. Zde se často ukáže, že přetaktování ani nemá valný smysl, neboť spotřeba vystřelí vysoko vzhůru, což byl problém především u starších procesorů AMD. A jak je tomu nyní?









Popravdě to není nic hrozného. Nárůst spotřeby v zátěži je v jednotkách wattů a i když zatížíme celý procesor, spotřeba nestoupne o více jak 25 W. Za patřičný nárůst výkonu je to myslím ještě akceptovatelná daň.


Provoz se sníženým napětím


Spotřeba nových Trinity sice již vypadá lépe, ale přesto má k moderním procesorům Intel velmi daleko, i když zde porovnáváme tak trochu jinak vybavené čipy. Nicméně o snížení spotřeby se můžeme velmi snadno postarat sami, a to prostým snížením napájecího napětí procesoru, neboť především to ovlivňuje výslednou spotřebu (vedle zátěže, samozřejmě).

Vzali jsme tedy opět APU A10-5800K a jali se snižovat jeho výchozí napájecí napětí 1,4125 V. Prvním krok 1,25 V byl vybrán šťastně, protože byl pro tento procesor hraniční. Na toto napětí procesor ještě nenabootoval, ale již na 1,2625 V ano, ale nebyl stabilní, takže následovalo 1,275 V a pak napětí 1,30 V, kdy systém už konečně vydržel i zátěž. A zde jsou výsledky:









Při provozu v klidu je snížení spotřeby při nižším napětí procesoru v podstatě zanedbatelné, ale v zátěži se pak pokles spotřeby projevuje už daleko více. Společně s tím klesají i nároky na chlazení, což se také cení a v případě počítačů HTPC dvojnásob.
reklama