reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Antec Three Hundred: herní low-end

24.9.2008, Jan Vítek, recenze
Antec Three Hundred: herní low-end
Kombinovat značku Antec a low-end moc nejde, protože u této firmy máme zažité spíše kvalitnější skříně. Avšak modely Hundred již čítají tři zástupce a dnes testovaný je tím nejnižším s cenou kolem 1500 Kč, díky čemuž jej mezi levné skříně můžeme směle zařadit.
Kapitoly článku:
Skříň za 1500 Kč s DPH dnes samozřejmě nejlevnější není. Dají se pořídit daleko levnější modely i s napájecími zdroji, ale to bychom již mluvili spíše o super low-endu, kde jde spíše jen o to, aby byla počítačová sestava vůbec kam namontovat. Od společnosti jako Antec však osobně předpokládám, že nám nabídne podstatně lepší produkt, ale nepředbíhejme.


Antec Three Hundred je tedy nejnižším modelem své řady, kam patří nejstarší a již testovaná skříň Nine Hundred a potom novější Twelve Hundred. Cifře v označeních skříní také odpovídá jejich třída a zaměření, ale jinak si jsou tyto modely vcelku podobné. Jejich průvodním znakem je odshora až dolů perforovaný přední panel, horní velký ventilátor a zaměření na dobré chlazení. A jak píšu v titulku, jsou to skříně určené pro herní sestavy. Firma pro stavbu Three Hundred použila SECC materiál, který má dle posuvného měřítka tloušťku mezi 0,6 - 0,7 mm, což není mnoho, takže se můžeme "těšit" na trochu kroutivé bočnice.

Model
Three Hundred
Rozměry
458 x 465 x 205 mm (V x H x Š)
Hmotnost
7,2 kg
Materiál
0,6 - 0,7mm SECC
Kompatibilita
mATX, ATX
Pozice
3x 5,25"
6x interní 3,5"
Chlazení
zadní 120mm (2000, 1600, 1200 RPM)
horní 140mm (1500, 1100, 700 RPM)
pozice pro boční 120mm a dva přední 120mm
I/O Porty
2x USB 2.0, 2x audio
Variace
žádné

"Třístovka" k nám přišla zabalená v klasické antecovské černé skříni, kde je "zlověstně" vyobrazena část předního panelu. Skříň byla jinak uvnitř klasicky chráněna igelitovým vakem a postranními pěnovými výplněmi, díky čemuž přišla bez škrábnutí. Pokud se podíváme na specifikace, můžeme si všimnout jedné zvláštnosti - skříň nemá k dispozici žádné externí 3,5" pozice, což někomu vadit nemusí, ale dnes získávají na popularitě čtečky paměťových karet, které jsou určeny právě do těchto pozic namísto 3,5" disketových mechanik. Tak trochu jsem doufal, že v balení se dočkám redukce do 5,25" šachty a upravené přední záslepky, ale výrobce se evidentně na tomto snažil ušetřit.



Antec Three Hundred svým designem příliš nepřekvapí. Vypadá velmi jednoduše, ale přesto elegantně a především účelně. Její SECC plechy jsou nabarveny černou barvou, jejíž povrch není ani lesklý, ani matný, zkrátka něco mezi tím. Celkový tvar skříně je pak spíše hranatý a střeží se jakýchkoliv designových úchylek.



Při přímém pohledu na čelo Antecu si můžeme podrobně prohlédnout přední masku. Ta je téměř celá z pevného černého plastu, pouze ji doplňují jemně děrované a rovněž černě zbarvené plechy. Ty v dolní části slouží rovněž jako hrubé prachové filtry, ale nahoře jsou spíše na okrasu, aby nekazily celistvost vzhledu. Za nimi pak máme klasické plastové záslepky třech 5,25" šachet.



V horním plastovém pruhu máme pak umístěny veškeré přední ovládací prvky, LED a I/O porty. Bráno směrem zleva jsou to dva velmi dobře umístěné USB 2.0 porty, které mají mezi sebou dostatečný odstup, aby se neomezovaly, poté dva 3,5mm konektory pro audio a pak již následují dva miniaturní průsvity pro Power a HDD LED, úzké zapuštěné tlačítko Reset a nakonec široké tlačítko Power. V dáli si pak můžeme všimnout roštu horního 140mm ventilátoru. Takové umístění portů a tlačítek je ideální pro skříň, již uživatel hodlá umístit na zem. Na ovládací prvky je nejen dobře vidět, ale také je k nim zajištěn dobrý přístup.


- klikněte pro zvětšení -

Bočnice tohoto modelu jsou poněkud nudné. Celistvost levé, přes kterou se přistupuje ke komponentám počítače, narušuje pouze pozice pro 120mm ventilátory, jejichž účelem je chladit grafické karty. Zde samozřejmě bude nejvíce záležet, jakým grafickým kartám s jakými chladiči hodláme pomocí extra ofuku pomoci, ale to je už věc vysoce individuální. Levou bočnici jinak přidržují dva přítlačné šroubky a k dispozici je také jednoduchá petlice pro její uzavření zámkem či opatření plombou.



Pravá bočnice je pak již zcela holá a rovná, takže na ní ani nic zvláštního hledat nebudeme. I tato je však přidržována dvěma přítlačnými šroubky, aby se dala snadno odejmout i bez šroubováku.



Zadní strana dost napoví o vnitřním rozložení skříně. Antec si již před nějakou dobou osvojil design, kde je napájecí zdroj umístěný vespod skříně a ten využívá i v nových modelech. Výhodou je, že napájecí zdroj není zatěžován stoupajícím teplým vzduchem z hlavních komponent, čímž se obvykle odmění nižšími otáčkami svého ventilátoru, a tedy nižším hlukem, no a díky tomu, že součástky zdroje jsou méně tepelně namáhané, měla by se prodloužit i životnost zdroje a také jeho dobrá účinnost.

PCI záslepek je zde jinak standardní počet, tedy sedm a Antec nezapomněl na záslepku I/O portů základní desky, kterou ale stejně ihned vyhodíme.



A nakonec si na této stránce můžeme prohlédnout provedení roštů u pozic ventilátorů. Ty mají viditelně od lopatek dostatečný odstup a poskytují dostatek místa pro průchod vzduchu. Zde si tedy není na co stěžovat a pokud by se vám ani to nelíbilo, nebude příliš těžké si takovou mřížku vyštípat a nahradit třeba jinou z drátů.
reklama