Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AOC G2460PQU: 144 Hz pro hráče!

16.7.2013, Pavel Kovač, recenze
AOC G2460PQU: 144 Hz pro hráče!
Pokud si hodláte pořídit herní monitor, nejspíše narazíte na diskuze ohledně nutnosti 120/144Hz monitorů. AOC si pro nás připravil rovnou 144 Hz, ovšem standardně je vybaven TN maticí. Dokáže překvapit?

Pro hráče i konzervativce jak dělaný


Každého jistě při prvním pohledu potěší zcela standardní konstrukce, a to včetně pivotu a velkého zdvihu. Už nyní jsem sice prozradil hodně o samotné konstrukci, ale to nevadí. Podíváme se na ni později pěkně podrobně. Nyní se pokochejte tradičním designem, co si pro vás AOC připravilo.


AOC G2460PQU základní pohled

Základní pohled na monitor (klikněte pro zvětšení)


Výrobce se zkrátka držel pěkně při zemi a vybavil i tento herní monitor tradičním rámečkem a pěkně matnou černou barvou. Rámeček je sice lehce designově zpracovaný do povrchu broušeného kovu, ale při běžné práci si toho vůbec nevšimnete.


AOC G2460PQU přední strana

Čelní pohled (klikněte pro zvětšení)


Z čelního pohledu na vás kouká pouze logo AOC uprostřed a na levé straně samolepka TCO a EnergyStar, kterou však můžete po vybalení pěkně sloupnout. V pravém horním rohu je tmavě šedou barvou označení G2460PQU.


AOC G2460PQU náklon

Náklon monitoru


Náklon monitoru je slušných +20° až -5°. Tedy podle specifikací výrobce. Ve skutečnosti je náklon vpřed o něco větší a dosahuje téměř 10°. U běžného IPS monitoru bych tento fakt až tolik nevyzdvihoval, ale pokud se jedná o TN, tak je náklon velmi důležitý.


AOC G2460PQU tlačítka

Tlačítka a USB


Tlačítka se skrývají na pravé straně a jejich popisky jsou... no řekněme nepovedené. Symboly jsou sice dobře výmluvné, ale fakt, že nejsou vidět ani při slunném letním dni, jim moc plusových bodů nepřidá. Osobně jsem měl problém popisky identifikovat i z 10 cm. Z běžné pozorovací vzdálenosti nemáte vůbec šanci. Musíte si tedy zvyknout na polohu tlačítek a mačkat pěkně po zpaměti. To se sice u každého monitoru stejně po čase stane, ale zde máte problém hlavně na začátku. Na druhou stranu máte téměř jistotu, že vám monitor nikdo nerozladí z vašeho oblíbeného nastavení.

Na pravé straně je také umístěn USB Hub. Z toho jeden port je určen pro rychlé nabíjení. Standardně je označen červenou barvou. Bohužel modrá pro označení USB 3.0 chybí. Aby také ne, USB 3.0 monitor nemá.


AOC G2460PQU zdvih

Zdvih je na takto velký monitor docela slušný


AOC G2460PQU pivot

Monitor si můžete i otočit (pivot)


AOC G2460PQU zadní strana

Zadní strana monitoru (klikněte pro zvětšení)


Jako konektory zvolil AOC standardní várku od D-Sub, přes DVI, HDMI až po DisplayPort. Zkrátka vše. Dokonce je zde vstup pro reproduktory a výstup na sluchátka.


AOC G2460PQU konektory

Konektory


V prostoru napájecího konektoru naleznete také USB Hub. Dva vývody jsou hned vedle vstupu a dva jsou na pravé straně monitoru. Jen je škoda, že je zde jen USB 2.0. V dnešní době se zdá osazení USB 2.0 již hodně zastaralé. Kdo poznal rozdíl v práci s USB 2.0 a 3.0 ví, o čem mluvím.


AOC G2460PQU USB Hub

Napájení a USB 2.0 Hub



Dodávané příslušenství:
  • DVI, D-Sub, audio kabel
  • Napájecí šňůra
  • Instalační příručka
  • Instalační CD (s manuály)
  • Hra ShootMania Storm zdarma (běžná cena 19,9 €)

V balení nehledejte DisplayPort kabel. Je pro výrobce zatím asi příliš drahý, a tak jej k levným monitorům nepřibalují. Na druhou stranu obyčejný DVI DualLink postačuje. Ano, vzhledem k tomu, že jde o 144 Hz monitor, tak DualLink je nutný. Jinak monitor degradujete na obyčejný 60Hz.

Docela zvláštní je, že výrobce nikde neuvádí podporu pro 3D zobrazení. Ovšem grafická karta tento monitor detekovala jako 3D. Jen si pořídit brýle. Je samozřejmě fakt, že pokud jde o 144/120Hz monitor, 3D se rovnou nabízí.


AOC G2460PQU
Vlastnost
Hodnota
Úhlopříčka
24" (16:9)
Ideální odezva
1 ms (gtg)
Jas
x00 cd/m2
Kontrast (dynamický)
1000:1 (x 000 000:1)
Výrobní technologie
TN
Povrchová úprava
Matná
Podsvícení
W-LED
Pozorovací úhly (horizontální / vertikální)
170° / 160°
Počet barev
16,7 mil
Barevná hloubka panelu
6 bitů + 2 bit FRC
Rozteč bodů
0,276 mm
Nativní rozlišení
1920×1080
Vestavěné reproduktory
Ano 2x 2W
USB HUB
Ano 4x USB 2.0
Vstupy
DisplayPort, HDMI, DVI, D-Sub
Výstup pro sluchátka
Ano
Možnost montáže na stěnu
VESA 100×100mm
Hmotnost
neuvedeno
Norma TCO
TCO 6.0
Pivot
Ano
Spotřeba
42 W typický
Rozměry
531×299×137 mm
Různé variace tohoto modelu
Ne
Speciální vlastnosti
144 Hz + 3D
Ikona Odkaz na databázi