reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASUS A6Va-Q - herní notebook s luxusním displejem

3.1.2006, Zdeněk Kabát, recenze
ASUS A6Va-Q - herní notebook s luxusním displejem
Notebook ASUS A6Va-Q je velice sympatickým kouskem. Spojuje v sobě totiž slušné zpracování, elegantní design a velmi vyváženou mainstreamovou herní výbavu. Znamená to nejen Intel Centrino, ale i 512MB paměti, Mobility Radeon X700, 80GB rychlý disk či širokoúhlý 15,4" "glare" displej. Bonusem může být i kvalitní webová kamerka.
Dnes se podíváme na notebook, který již má své jméno částečně vybudované. Protože za ním stojí poměrně známá značka, nemusí se bát o to, že by o něj zákazník ani očkem nezavadil, ale co víc, díky své výbavě je jednou z nejlepších možností modelu za 40 tisíc Kč. Jedná se o ASUS A6Va-Q044, který v sobě spojuje velmi slušnou výbavu a velmi dobrý design. Podívejme se na něj detailněji.


Zlatá střední třída notebooků



Výběr notebooku může být o dvou věcech - o penězích nebo kompromisech. Předpokládám, že nepatříte mezi takové uživatele, kteří by vzali nejvybavenější a zároveň nejmenší model z nabídky a finance neřešili, proto přicházejí na řadu kompromisy. A zlatou střední cestou v poměru cena/výbava/výkon/kvalita jsou laptopy kolem 40 tisíc Kč.

Zde si můžete vybrat, chcete-li Intel Centrino (Pentium M) nebo Turion 64, paměť buď 512MB, nebo dokonce 1GB, diskrétní grafickou kartu Mobility Radeon X300 nebo X700, příp. GeForce Go 6200 nebo 6600 a kompletní výbavu včetně Wi-Fi 802.11b/g či Bluetooth. Samozřejmostí jsou pak disky kolem 60-80GB a DVD vypalovačky.

Do středu zájmu tedy při výběru přicházejí věci jiné, a to hlavně kvalita zpracování, design, ergonomie, konstrukce, displej apod. Tyto faktory nevyčtete z datasheetu a specifikací, ale je třeba procházet recenze a praktické zkušenosti. A předem musím říct, že dnes testovaný ASUS se velmi povedl, protože tyto "vedlejší" podmínky splnil na výbornou.


Notebooky ASUS "s tradicí"



Výrobce notebooků bychom také mohli rozdělit do několika kategorií. Mezi nejrenomovanější lze s klidným svědomím zařadit značky jako IBM a Dell, naopak začátečníci na trhu jsou např. MSI, Gigabyte nebo Umax. ASUS i zde patří do středního proudu - jeho značka je již zaběhnutá a uživatelé mají jakési povědomí o její kvalitě. To dovoluje této formě vyrábět celou řadu modelů pro kompletní spektrum na trhu.




ASUS A6Va-Q044 - základní údaje



Jak jsem psal, ASUS pokrývá svými notebooky prakticky celý trh. Ať už se jedná o levnější modely řady A4, velmi malé a mobilní M5, S5 či W5, případně bussiness třídu, mezi které patří kromě řad A3 a M6 i náš "A6", vždy si můžete z jednotlivé kategorie vybrat podle vašich konkrétních požadavků. Modely A6Va, které se prodávají také v několika provedeních, se svou cenou pohybují mezi 35 a 40 tisíci.

Zde uvádím základní specifikace, které jsou podrobněji rozvedené na další stránce:
  • ASUS A6Va-Q044
  • Platforma: Intel Centrino (Sonoma)
  • Procesor: Intel Pentium M 740J (1,73GHz, 2MB L2 cache, 533MHz FSB)
  • Čipset: Intel i915PM + ICH6-M
  • Paměti: 1x 512MB DDR2-533 SDRAM
  • Grafický čip: ATi Mobility Radeon X700 se 128MB vlastní paměti
  • Displej: 15,4" WXGA LCD (1280x800 pixelů)
  • Síťové rozhraní: Gigabit Ethernet, modem, bezdrátový Intel PRO/Wireless 2200BG, Bluetooth, IrDA
  • Zvukový kodek: Intel High Definition Audio + Realtek ALC880
  • Pevný disk: 80GB PATA-100 (5400 ot./min)
  • Optická mechanika: Toshiba DVD+-RW DualLayer
  • Baterie: Li-Ion 4800mAh
  • Rozměry: 354 x 284 x 35,2 mm
  • Hmotnost: 2,85 kg
  • Operační systém: bez OS

Podrobnější specifikace produktu najdete na stránkách ASUS zde: http://www.asus.cz/products4.aspx?modelmenu=2&model=533&l1=5&l2=24&l3=0 .


Příslušenství a software



Stejně jako jsou grafické karty od ASUSu doprovázeny velkým množství různého příslušenství a programů, i notebook této firmy je velmi bohatě vyzbrojen. Jako příslušenství je dodáván nejen síťový adaptér pro nabíjení a modem kabel RJ-11, ale také dvě věci velmi luxusní - notebooková myška Logitech s běžnou cenou kolem 600Kč a také pěkná a kvalitní, i když jen základní, brašna ASUS (přes rameno, úložného prostoru navíc není mnoho). Tyto dvě věci by mohly samy o sobě stát kolem 1500Kč, což je milý dárek.



>> Klikněte pro zvětšení <<

A dále tu máme software, který také není zanedbatelný. Námi testovaný notebook je dodáván bez operačního systému, volitelná je instalace Windows XP Home nebo Professional, což ovšem také patřičně zvyšuje cenu. Z komerčního softwaru je přihozen Norton Internet Security 2005, který v sobě zahrnuje firewall i antivir, dále pak Nero Express 6.0 OEM Suite pro vypalování DVD.

ASUS ovšem dodává na svém CD i další zajímavé utility. Jedná se např. o Notebook Probe pro monitorování teplot a větráků, Live Update sloužící k online aktualizaci ovladačů notebooku, GameFace Live pro online přenosy či nejzajímavější Power4 Gear. Tato šikovná utilitka umí měnit používané profily tak, aby byl notebook co nejefektivněji využíván z hlediska životnosti baterie.


>> Klikněte pro zvětšení <<

Obsahuje osm přednastavených profilů, z toho jsou jen některé dostupné při provozu na baterky a některé při provozu se zapojením do sítě. Jednotlivé profily vidíte na screenshotu, stejně jako hodnoty, které u nich lze měnit - výkonem CPU počínaje, přes délku standby a doby provozu disků bez aktivity, až po jas displeje. Přidávat vlastní profily sice nemůžete, ale je možné jednotlivé libovolně upravovat. A to by v tom byl čert, aby jich nestačilo osm.



>> Klikněte pro zvětšení <<

Pár slovy se ještě zmíním o PowerPlay, který je součástí ovladačů Catalyst ke grafické kartě Mobility Radeon X700. Ten totiž nelze nastavovat přes Power4 Gear, ale je třeba jeho možnosti najít v nastavení grafické karty samotné. Jednotlivé možnosti opět vidíte na screenshotu a vzhledem k tomu, že X700 je velký žrout, hodí se přenastavit si lehce jednotlivé posuvníky.
reklama