reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus VG248QE: hráči, zbystřete!

8.4.2013, Pavel Kovač, recenze
Asus VG248QE: hráči, zbystřete!
Patříte mezi fanoušky her? Chcete mít ultimátní plynulost? Pak je tu nový 144Hz Asus, který z her udělá nový zážitek. Perfektní plynulost, dobrá ergonomie a rychlá 1ms odezva! Jak si poradil s našimi testy?

Odezva


A protože vás nechceme moc napínat, tak se hned na začátku podíváme na to nejdůležitější. Odezva! V OSD menu si nastavte hodnotu TraceFree (obdoba OverDrive) na 80, která sice sem tam přidá překmit, ale stále to není nic tragického. Navíc se většinou onen překmit nedostane přes 10%, a tak jej vůbec nezapočítáváme.

A jak vidíte na následující tabulce, odezva je skutečně velmi dobrá. Nejvyšší hodnota 13,3 ms u fall je spíše abnormalitou. Jinak se totiž odezva pohybuje kolem 3,8 ms u rise, resp. 2,3 ms u fall. To jsou zcela perfektní výsledky a těžko si představit něco lepšího u LCD.


 - odezva tabulka





A jak vypadá tabulka překmitů? Docela prázdně. Pokud by vám i tento občasný překmit stále vadil, tak zkuste snížit TraceFree na 60. To má za následek téměř úplné eliminování překmitů.

 - odezva graf

Asi největší překmit se vyskytuje právě v blíže sledované odezvě 0-175-0. Přesto není až tak viditelný a ve hrách by neměl vadit. Ale to teprve uvidíme.


 - odezva 0-175-0

0-175-0 (20 ms na dílek)


U odezvy 50-200-50, tedy typická GTG odezva, již překmit vůbec není a odezva má ideální průběh.


 - odezva 50-200-50

50-200-50 (20 ms na dílek)


Inputlag


Inputlag se u tohoto monitoru chová trošku nepředvídatelně. Pokud je monitor v "běžném" režimu s 60 Hz, tak se jeho hodnota pohybuje kolem 10-11 ms. Pokud však zvýšíte frekvenci na 144 Hz, tak se inputlag sníží na 2,8 ms. Takže pokud hrajete hru, ověřte si že jede monitor opravdu ve 144 Hz. Jinak máte problém.


 - inputlag

Inputlag (10 ms na dílek)


Sledování videa


Sledování videa je trošku nepříjemné díky faktu, že jde o TN panel. Navíc si po chvilce všimnete že je podsvícení v polovině monitoru světlejší. Je to však pouze optický klam, resp. vlastnost dané technologie TN. Pokud namíříte fotoaparát přesně na střed obrazu, tak je zkrátka dolní polovina světlejší než horní. To ovšem sonda není schopna zohlednit, protože ta vždy měří v kolmém pohledu.

Další nepříjemnou vlastností je barevné podání. To totiž nedává moc prostoru pro správný zážitek z filmu. Většina filmů je zkrátka hodně plochá a pleťová barva nepřirozená. Je až s podivem, jak jsou stále TN panely v barvách nedostatečné, ale je to již léta ověřené pravidlo, tak proč se rozčilovat, že?





 - průsvity pdosvícení

Fotografie podsvícení


Co se týče průsvitů, tak zde monitor hodně překvapil. Žádný! To je na dnešní dobu více než dobrý výsledek.


 - jas černé barvy při maximální jasu


 - jas černé barvy při 120cd/m2


Podání černé barvy je bohužel vzhledem k technologii TN trošku horší. Hlavně při pohledu na monitor je zkrátka černá hodně zašedlá. To u filmů zkrátka ubírá na dynamice.


Hraní her


A nyní přichází to nejdůležitější. Hraní her. V samotném systému lze zapnout 144 Hz, a tak je i pracovní plocha Windows pěkně plynulá. Jaké jsou však hry? No, jedním slovem paráda. Odezva bez překmitů, prakticky bez inputlagu a 144 Hz dělají z většiny her zcela jiný zážitek. Jen si připravte trošku výkonnější grafickou kartu. Jen průměrná vám zkrátka stačit nemusí. Také je dobré si u her ověřit, jestli nemají nastavený strop pro FPS např. na 60. Pokud ano, tak se pomocí strýčka vyhledávače pokusit tento strop zvýšit na 144. Jinak degradujete monitor! A věřte, že rozdíl mezi 60 a 144 FPS je znát hned na první pohled. Pro profesionální hráče by měl být 144 Hz monitor takřka povinnou výbavou. Jakmile se však přepnete do obyčejného prostředí operačního systému, tak raději monitor vypněte. Barvy jsou totiž opravdu nedostatečné a pozorovací úhly kazí prakticky vše. Kéž by se konečně objevil 144 Hz IPS monitor.




Celkově vzato, jde o pro hry naprosto ideální monitor. Jen je škoda oněch barev a nižšího kontrastu.

reklama