reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bezpečnostní kamerový systém od Logitechu

12.1.2009, Jan Vítek, recenze
Bezpečnostní kamerový systém od Logitechu
Představíme si bezpečnostní kamerový systém od Logitechu - Indoor Video Security Master System a Outdoor Add-On Security Camera. Jedním článkem tak pokryjeme téma sledování vnitřních i vnějších prostor s komunikací přes normální rozvody elektřiny.
Ano, pro zajištění komunikace kamer s jejich nervovým centrem je možné využít klasickou domácí elektrickou síť, což rozhodně není nová technologie a také ne bezproblémová. Někteří uživatelé si stěžovali na vznikající rušení, které nedělá dobře ostatním spotřebičům v síti, avšak dnes je sesíťování počítačů přes elektrickou síť rozhodně reálnou možností a příkladem může být NETGEAR a jeho řada Powerline.

Dnes se ale budeme zabývat kamerovým systémem Logitech, avšak ten je bohužel na informace o implementaci komunikace kamer přes rozvody skoupý, alespoň na svých stránkách. Až v nápovědě uložené na doprovodném CD se dozvíme, že je zde použit standard HomePlug prosazovaný skupinou HomePlug Powerline Alliance. Tento standard využívá speciální most pro propojení zařízení využívajících Ethernet, USB nebo Wi-Fi 802.11. A pak je zde pro snadnou konfiguraci technologie UPnP - Universal Plug and Play. Nyní se však zaměřme na to, co najdeme v jednotlivých krabicích. Nejdříve to bude základní systém pro použití uvnitř objektů.


Indoor Video Security Master System


Logitech nabízí v dnes zkoumané oblasti celkem čtyři produkty - základní systém pro použití uvnitř objektů, pak systém pro použití venku a nakonec přídavné kamery pro interiér, či exteriér. Vše toto se pak dodává v nevelkých krabicích s bílo-zeleným potiskem a jak je u této firmy zvykem, balení je opravdu pečlivé.



Kameru samotnou si můžeme už v obalu dobře prohlédnout, ale samozřejmě se lépe zkoumá přímo. Logitech pro její výrobu použil stříbrný a černý plast a rozhodl se vytvořit podlouhlé tělo s oválnou základnou. Na fotografii pak můžeme vidět také jednoduchý plastový podstavec, do nějž se kamera zasune. Tento podstavec je určen pro rovné povrchy a vybaven je gumovou styčnou plochou, aby po hladkém povrchu neklouzal.

Model
Indoor Video Security Master System
Procesor
400 MHz DSP
Enkódování obrazu
Windows Media Video 9
Rozlišení a framerate
320 x 240 / 640 x 480 a 5 / 10 / 15 FPS
Bitrate a barvy
volitelný bitrate, 10bitové barvy
Čočka
manuální ostření, 80° pozorovací úhel
Operační teploty
0 - 34 °C
Napájení
PoE, 3metrový kabel
Spotřeba
15 W
Rozměry kamery
127 x 81 x 46 mm
Rozměry adaptéru
97 x 74 x 66 mm
Hmotnost kamery
173 g

Přední část kamery v sobě nese standardní kovový závit pro instalaci kamery, pod ním máme v kulatém knoflíku červenou LED a vespod je především objektiv, jenž se může ručně natáčet. Zde se Logitech inspiroval velmi příhodnou věcí - lidským okem. Na boku ještě můžeme vidět tři stavové LED kontrolky. Ty budou při aktivitě kamery jedna po druhé poblikávat; jiný účel nemají.



Mrkneme se také na zadní stranu kamery. Ta je na fotografii již zastrčena do podstavce a jak je patrné, má při tom velmi mírný záklon. Pak zde zbývají již pouze dva prvky - druhý kovový závit a pak vykukující zadní část kamerové "bulvy", s jejíž pomocí můžeme ovládat pohled objektivu.



Jediný konektor, jaký tato kamera má, je RJ-45 pro Ethernet a vedle již jen miniaturní otvo pro obnovení továrního nastavení. Je tedy jasné, že se zde využije technologie PoE - Power over Ethernet, což je velmi příhodné, když už se komunikuje přes elektrickou síť.



Ve dvou papírových krabicích objevíme veškeré příslušenství, jehož nejdůležitějšími součástmi jsou adaptéry. Pro připojení kamery využijeme ten větší (ano, za jeho mřížkou je skryt malý ventilátor) a pak také plochý Ethernetový kabel. Počítač připojíme zase pomocí toho menšího adaptéru a USB A-B kabelu. Zbytek příslušenství se týká montáže kamery a zde máme na výběr mezi klasickým kovovým stojanem na zeď a přísavkou na okno. Díky té můžeme kameru snadno přidělat na okno, aby sledovala prostor venku.



Zbytek příslušenství obsahuje CD s ovladači a manuálem, stejně jako základní tiskoviny, kde je i jednoduchý popis zprovoznění. Prohlédnout si můžete rovněž adaptéry z opačných stran, na čemž je zajímavá především vyklápěcí spona. Ta zabrání poškození vidlice adaptéru, pokud by s ním někdo nešetrně manipuloval.


reklama