reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BitFenix Shinobi XL: decentní obr

4.4.2012, Jan Vítek, recenze
BitFenix Shinobi XL: decentní obr
Společnost BitFenix si pro tento rok připravila oživení řady Shinobi pomocí velkého modelu s označením XL. Ten patří mezi modely typu Big Tower, takže se můžeme těšit se na decentní design a mnoho prostoru i pro obsáhlé sestavy...
Počítačová skříň BitFenix Shinobi XL patří do skupiny velkých towerů, které jsou určeny pro velmi rozsáhlé sestavy s velkou základní deskou, více grafickými (nebo jinými) kartami a mnoha disky. Pokud si takovou sestavit nechcete a ani neplánujete využít vodní chlazení, které by se celé vešlo do interiéru skříně, raději se poohlédněte po nějaké menší, neboť tato pro vás bude plýtvání penězi i místem.




Ocenění TREFA získává skříň BitFenix Shinobi XL
za kvalitní provedení a chlazení. Logo ocenění je ke stažení zde.


Shinobi XL je vyrobena z kvalitních materiálů, tedy tlustého 1mm plechu a plastů se změkčeným povrchem, na nichž nejsou tolik vidět nečistoty. V souladu s tím dostaneme i pevnou konstrukci a bočnice, jež se nebudou ani nejmenším kroutit. Specialitkou ve výbavě je USB port SuperCharge napájený přímo ze zdroje (až 2,5 A) a také se můžeme těšit na diskovou šachtu, kterou lze otočit o 90° nebo vyjmout.

Tato skříň je ale jako celek velmi jednoduchá a nepřeplácaná. Samozřejmě obsahuje všechny povinné moderní prvky jako spodní pozici zdroje, prachové filtry, čtyři porty USB 3.0, otvory v trayi pro lepší správu kabeláže a plastové zámky mechanik, ale jinak to výrobce nijak nepřeháněl a spíše nám nabízí decentní design.

Chladicí systém je zde potenciálně velmi mocný, přičemž na běžnou sestavu bude s přehledem stačit sestava tří dodávaných ventilátorů Spectre All Black, které zajistí i tichý chod. Shinobi XL však podporuje i vodní chladiče především díky tomu, že se pod její vrchní panel (nebo dopředu) vejde radiátor s délkou až 360 mm a vůbec je v ní dostatek místa na to, aby se vešla i pumpa s expanzní nádobou a vše ostatní.





Jedná se tedy o kvalitní skříň, jejíž cena sice není přehnaná, ale osobně bych si dokázal představit i nižší. Ovšem i tak si tato skříň za své kvality zaslouží ocenění TREFA.


Kvalitní materiály
Zapotřebí jsou dlouhé kabely napájecího zdroje
Dobré možnosti chlazení + prachové filtry
Ikona Odkaz na databázi
4x USB 3.0, SuperCharge port
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 3 600 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení skříně Shinobi XL děkujeme BitFenixu.



----------------------------------- English translation of the conclusion -----------------------------------

BitFenix Shinobi XL computer case belongs among other big towers which are aimed at users who need a good place to put their large motherboard, at least two graphics (or other) cards and many hard drives or SSDs. In case you do not need that much space and you also do not plan to use a water cooler that would fit inside, then Shinobi XL is in your case a waste of money and space.

Shinobi XL is made of high-quality materials such as 1mm thick SECC steel and SofTouch plastics which make fingerprints almost invisible. In result we get very sturdy case including the sidepanels that do not twist not even a bit. As a special equipment there is SuperCharge USB port with up to 2,5 A of current (fed by the PSU) and there is also hard disk rack that can be rotated or removed entirely.

As a whole, the case is quite simple and definitely not showy. Of course, it covers all the "compulsory" elements such as bottom PSU position, various dust filters, four USB 3.0 ports, holes in tray for better cablemanagement and also plastic locks for 5,25" devices. But generally, BitFenix made a uncomplicated case with discreet design.

The cooling system has a great potential, while the three supplied Spectre All Black fans will be just good enough for a common computer and they are also quiet. However, Shinobi XL supports also water coolers even with large (360 mm long) radiators placed in the front or under the top panel (or 240mm at the bottom) and there is also enough of space for water pumps with reservoir and other parts.

BitFenix Shinobi XL is a decent case, but even though its price is not downright excessive, personally, I would imagine slightly lower amount than 3600 CZK. But still this case deserves our prize TREFA.
reklama