reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Canon PIXMA MX895: za více peněz ještě více muziky

12.11.2012, Milan Šurkala, recenze
Canon PIXMA MX895: za více peněz ještě více muziky
V dnešním testu se budeme věnovat kancelářské multifunkci Canon PIXMA MX895, která má vedle 5inkoustového tisku i oboustranný ADF podavač, podporu LAN, WLAN, Bluetooth, fax i skener s vysokým rozlišením a má zvládnout i tisk kvalitních fotografií.
Další multifunkcí, která prošla redakčním testem, je Canon PIXMA MX895. Jedná se o vlajkovou loď kancelářských multifunkcí PIXMA, což se projevuje nejen na výbavě, ale také na ceně, která činí zhruba 4500 Kč s DPH. Canon má sice i dražší multifunkce PIXMA, ale ty patří do domácí řady MP/MG. Co tedy můžeme očekávat? Předně je to pětiinkoustová technologie tisku ChromaLife 100+ s rozlišením do 9600×2400 dpi a 1pl kapkami inkoustu. Výrobce neslibuje nějak zázračnou rychlost tisku, to si ale vynahrazuje skenerem, jehož rozlišení je nadprůměrných 2400×4800 dpi. Tiskárnu lze připojit takřka k čemukoli. Vedle klasického USB tu najdete i drátové LAN rozhraní, bezdrátové WLAN (Wi-Fi) a Bluetooth 2.0 (s doplňkovým modulem). Aby toho nebylo málo, je tu duplexní tisk a duplexní ADF podavač. Tiskárna tedy minimálně na papíře vypadá velmi schopně. Jaká bude ve skutečnosti?



Canon PIXMA MX895 má zajímavý tvar se zkosením horního víka. Má lesklou černou barvu, jejíž výhodou je luxusní vzhled, který se ale záhy promění v největší nevýhodu, protože doslova enormně chytá prach. Zčásti je to dáno i ostravským vzduchem, ve kterém byla tiskárna testována, ale opravdu ji v podstatě ani nestačíte utírat. Nejde o žádného drobka, na délku a šířku má bezmála půl metru a se svými necelými 12 kilogramy je to také docela těžký cvalík, kterého už při přenášení přeci jen pocítíte. Co však musím ocenit, je zpracování. Zde je opravdu vidět, že vyšší cena není dána jen větší nabídkou funkcí, ale také je tu několik chytrých řešení, které vylepšují dojem z tiskárny. Z multifunkce máte pocit, že jste si skutečně koupili dobrý produkt a ne hračku, na které se šetřilo do posledního halíře jako u mnoha levných tiskáren prakticky všech výrobců.





Víko skeneru lze vyklopit maximálně zhruba o 45° a ve všech polohách větších než cca 10-15° má aretaci, takže nespadne. Skenovat je možno předlohy do velikosti A4. Vlevo vidíte ještě menší skleněný pás, který je určen pro skenování předloh z ADF zásobníku. Canon zde použil CIS snímač. Tato technologie snímačů má problém se skenováním předloh nedotýkajících se skla (např. vazba knih), zde tomu ale pomáhá víko, které lze nadzvednout o 2,5 centimetru a navíc je dosti těžké, takže je schopno knihu do velké míry přitisknout ke sklu. Oceňuji překvapivě tichý chod skeneru. Pokud máte puštěnou (i tiše) hudbu na pozadí a ono stačí i běžný denní hluk, téměř si nevšimnete, že skener pracuje a nejednou se vám stane, že budete čekat na zahájení skenování, zatímco ono bylo už dávno naskenováno. Totéž se týká i tisku, pouze start je hlučnější.





PIXMA MX895 je vybavena i oboustranným ADF podavačem. Stačí jen vyklopit vstupní podavač a vložit do něj až 35 listů A4. Pokud chcete skenovat oboustranně, můžete to navolit buď v softwaru na PC nebo přímo na tiskárně. Po zahájení skenování se na PC spustí aplikace pro ukládání snímků (v tomto případě např. Canon MP Navigator EX 5.1).





Pokud je zavřený skener, můžete vyklopit celý vršek a dostat se tak až k inkoustům. Zajímavým nápadem je modrý držák víka, které je dosti těžké. Vyšší třída tiskárny se zde projevuje i v dalším příjemném detailu. Když chcete víko zavřít, jeho vysoká hmotnost by mohla způsobit těžký pád a poškození skeneru, to se tu však nestane. Víko je totiž vybaveno systémem pomalého zavírání. Je tedy možné jej volně pustit a ono se samo pomaličku zavře samo, žádný pád nehrozí.





Uvnitř pak najdete pět inkoustů. Dva jsou černé, další tři pak barevné (azurová, purpurová a žlutá). Nejširší cartridge je černá s pigmentovým inkoustem, další jsou pak na bázi barviv.





Nyní se dostáváme k ovládacím prvkům multifunkce Canon PIXMA MX895. Na levé části najdete tlačítko pro zapnutí/vypnutí přístroje, kontrolku faxu a vstup do hlavního menu. Dále je tu čtveřice tlačítek pro spuštění kopírování faxování, skenování a tisku fotografií. Každé z nich je vybaveno modrou LED pro signalizaci právě aktivního režimu.





Následuje střední část. Zde je nalevo 3,0" (7,5cm) LCD displej. Ten je svou kvalitou typický pro tiskárny, tedy s nepříliš vysokým rozlišením a velmi špatnými pozorovacími úhly. Na displej se musíte dívat kolmo, jinak hodně zkresluje barvy, což je problém zejména u fotografií. Velmi špatné je to zejména seshora, z ostatních směrů je to o něco lepší. Dole máte tři tlačítka, jejichž funkce se vztahuje k tomu, co je napsáno na displeji (v každém režimu mohou mít jinou funkci). Napravo je pak 16 podsvětlených tlačítek, jejichž funkce se také může měnit dle režimu (zde navigace, v režimu faxu se zobrazí numerická klávesnice).





Vpravo od displeje a klávesnice je pak ovládání faxu (opakování/pozastavení, kódovaná volba a zavěšení). Dále tu jsou dvě tlačítka pro spuštění černobílého nebo barevného tisku a červené tlačítko pro ukončení operace.





Úplně dole je zásobník na 150 listů. Samozřejmostí je možnost použít nejen A4, ale i menší formáty, které pak nastavíte pomocí zarážek. Na předchozích snímcích dále byl vidět i zadní podavač, který je rovněž na 150 listů, vhodný je pak zejména pro fotografické papíry.





Dále zde vidíte výstupní podavač vytištěných listů. Překvapivě zde není žádné rozšíření, A4 strana vyjede z tiskárny tak akorát, aby se papír neprohýbal směrem dolů. Má to ale tu stinnou stránku, že menší formáty než A4 (např. 10×15cm fotografii) pak musíte lovit z útrob tiskárny.





Vepředu najdete i několik slotů pro paměťové karty. Nabídka je široká, je zde nejen podpora rodiny SD, ale také Memory Stick (klasické i PRO Duo), Compact Flash a MicroDrive.





Vzadu je vidět duplexní jednotku, vpravo dole je pak připojení k elektrické sítí. Ze zadní části lze zároveň vytáhnout druhý podavač listů pro již zmíněných 150 listů. Ve výchozím stavu je zavřený, což snižuje množství prachu vnikajícího do tiskárny.





Vlevo vzadu je pak několik konektorů pro připojení multifunkce. Nahoře je to zdířka pro připojení drátové sítě (LAN), pod ním pak zdířka pro USB kabel (tradičně u Canonu není součástí dodávky). Dále tu vidíte konektor pro externí zařízení jako je telefon nebo záznamník, pod tím je pak telefonní linka.





V příslušenství naleznete pochopitelně základní várku inkoustů (v našem případě testovací tiskárny už byly nainstalovány), základní manuál, CD-ROM, napájecí kabel. Dále jsem tu našel redukce na RJ-45 a RJ-11 stejně jako telefonní kabel.





Po stisku tlačítka MENU na vás vyjede toto základní menu pro nastavení nejrůznějších vlastností od tisku přes kopírování až po úsporné režimy a další technická nastavení. Po stisku jednoho ze čtyř tlačítek nalevo od displeje se pak ukáže volba pro daný režim, zde je to např. kopírování. Všimněte si, že dole na displeji máte dvě vysvětlivky pro funkční tlačítka pod displejem. To levé spustí náhled, pravé pak nastavení tisku.


Ono nastavení tisku pak vidíte zde na levém snímku. Na tom pravém je pak nastavení skenování.


Možnosti nastavení jsou samozřejmě rozsáhlejší a zde vidíte další dvě ukázky, jednu z tisku fotografií, druhou z nastavení faxu.


Velmi jednoduše se můžete připojit i ke svému internetovému albu (např. na Picase). Zde si už jen vyberete konkrétní album a fotografie. Pochopitelně u nich můžete nastavit vlastnosti tisku, viz výše.


Pro kancelářské použití nechybí ani tisk pomocí užitečných šablon. Nastavení bezdrátové sítě má tendenci vše udělat automaticky pomocí WPS, což se u mě sice částečně povedlo, ale zároveň to můj router pořádně nerozdýchal. Osobně bych tedy preferoval ruční nastavení, které zde funguje bez problémů.


Další obrazovka ukazuje možnosti ECO režimu, který není nic jiného než tisk dvou stránek na jeden list v předem zvolených režimech. Můžete nastavit i tichý režim, ale tiskárna je tichá už sama o sobě (kromě startu).


Toto už jsou jen zbývající technická nastavení sítě a podobných včetně údržby.


Můžete si nechat zobrazit i stav inkoustů a seznam inkoustů, které tiskárna vyžaduje.


Zatím nám multifunkce Canon PIXMA 895 dělala spíše radost. Jak se projeví v praxi? Na to se podíváme v dalších kapitolách.

Technické specifikace: Canon PIXMA MG4250
Tiskárna
Technologie tisku FINE, ChromaLife 100+
Počet trysek -
Velikost kapek 1 pl
Max. rozlišení 9600×2400 dpi
Rychlost tisku A4 černobíle 12,5 str/min
Rychlost tisku A4 barevně 9,3 str/min
Doba tisku 10×15cm fotografie 20 sekund
Doby výtisku prvního dokumentu -
Tiskové cartridge 5 (černá, fotografická černá, azurová, purpurová, žlutá)
Duplexní tisk ano
Podporovaná gramáž papíru 64 - 300 g/m2
Zásobník papíru 150+150 listů
Zásobník papíru ADF 35 listů
Kopírka
Max. rychlost 7 str./min (sESAT)
Max. rozlišení -
Doby výtisku prvního kopie 14 sekund (sFCOT)
Skener
Max. rozlišení 2400×4800 dpi
Snímač CIS
Rozhraní TWAIN, WIA
Barevná hloubka 48 bitů
Rychlost skenování černobílé 18 sekund
Rychlost skenování barevné 18 sekund
Ostatní
Spotřeba 23 W (kopírování), 2,0 W (standby), 0,4 W (vypnuto)
Rozměry 491 × 448 × 218 mm
Hmotnost 11,7 kg
Připojení USB 2.0, Bluetooth 2.0, Ethernet (100Mbps), Wi-Fi (802.11b/g/n, zabezpečení WPA-PSK, WPA2-PSK, WEP64/128bit, fax
LCD displej 7,5 cm
Hluk 45,5 dB(A)
Dodaný software Canon MP Navigator EX, Canon Easy-PhotoPrint EX, HD Movie Print, Easy-WebPrint EX, Canon Speed Dial Utility, Canon Solution Menu EX
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama