reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftec Black Box: USB 3.0 na dosah

19.8.2010, Jan Vítek, recenze
Chieftec Black Box: USB 3.0 na dosah
Rozhraní USB 3.0 je již velmi aktuální, protože dnes není problém si koupit příslušnou základní desku a na trh se dostávají také notebooky a netbooky vybavené modrými USB porty. I proto si dnes představíme externí HDD box s USB 3.0, a to od známého Chieftecu.
Kapitoly článku:
  1. Chieftec Black Box: USB 3.0 na dosah
  2. Instalace a testy
  3. Závěrečné hodnocení
Ten nabízí dva podobné produkty - náš testovaný Black Box CEB-35S-U3 a vedle něj Black Box CEB-25S-U3, který je určen pro menší 2,5" disky. Oba se ale dají jinak považovat za klasické externí boxy pro připojení ke stolnímu počítači či notebooku, pouze jeden je spíše stacionární, zato druhý mobilní.

Chieftec svůj Black Box CEB-35S-U3 dodává ve stylové černé krabici, kde je jeho lesklé kovové tělo chráněno měkkým netkaným materiálem a příslušenství má vedle svou vlastní černou krabičku.




Hmotnost celého zařízení není nízká a dále se zvýší, když připočítáme pevný disk a napájecí adaptér. Dostaneme se klidně i nad 2 kg, takže pro mobilní využití 3,5" Black Box opravdu není. Chieftec slibuje kompatibilitu s operačními systémy Windows a Mac OS, čímž myslí čistě kopírování dat. Na svých stránkách totiž Chieftec udává, že model CEB-35S-U3 je vybaven systémem One Touch Backup, tedy zálohováním jedním dotykem, ovšem až z krabice se dozvíme, že tím disponují pouze verze CEB-35I a CEB-35S a ty jsou vybaveny rozhraním USB 2.0.



Podívejme se nyní na dostupné specifikace:

Model
Chieftec Black Box CEB-35S-U3
Rozměry
218 x 130 x 35mm
Hmotnost
1155 g
Materiál
hliník a plast
Kompatibilita
Windows, Mac OS
Rozhraní
externí USB 3.0 (SuperSpeed)
interní SATA 6 Gbps pro 3,5" HDD/SSD
Napájení
USB (5 V) + adaptér (12 V)
Speciální vlastnosti
-
Cena
v době testování přibližně 1 000 Kč s DPH

Napájení 3,5" pevných disků pochopitelně nezvládne pouze rozhraní USB 3.0 se svým 5V napětím, a tak tu je do party ještě malý 12V adaptér do sítě. Vedle něj získáme také externí datový USB kabel a to vše za cenu kolem tisíce korun i s daní.


Zpracování boxu


Black Box je zpracován klasickým způsobem. Jeho hlavní černou část s lesklým a hladkým povrchem tvoří extrudovaný hliníkový profil, který je snadný na výrobu i přes svá horní a spodní žebroví. Jeho stříbrně zbarvená zakončení by se ale z hliníku tvořila již daleko složitěji, takže se nemůžeme divit, že jde o prosté plastové výlisky. Na hlavním těle se z jedné strany nachází šedé nápisy označující firmu a produkt, které jsou velmi náchylné na odření.



Přední plastové čelo má na sobě pouze průduchy a pak v zrcadlově lesklém obdélníku označení rozhraní USB 3.0. Jinak na něm nehledejme vůbec nic, tedy žádná tlačítka ani jiné záležitosti.



Vše potřebné se nachází vzadu, kde jsou po stranách šroubky s velkými plastovými hlavičkami pro otevření boxu, pak hlavní vypínač s malými průduchy a na opačné straně modrý konektor USB 3.0 a kulatý napájecí konektor pro 12 V. Nakonec je nad nimi v boku ještě podlouhlá modro-červená LED kontrolka a ta nám bude signalizovat přístup k disku.


- klikněte pro zvětšení -

Box si tedy rozmontujeme pomocí oněch dvou šroubků a vytáhneme z něj plastový rámeček s elektronikou, které vévodí čip ASMedia ASM1051 jako můstek mezi rozhraními Serial ATA 1,5/3,0/6,0 Gbps a USB 2.0 (High Speed) či USB 3.0 (SuperSpeed).


Příslušenství


O některém dodávaném příslušenství jsem se již v textu zmiňoval, ale nyní si ukážeme pěkně pohromadě, co všechno k černé skříňce dostaneme. Je to tedy napájecí adaptér přímo do sítě značky Nalin, který dodává 12V / 2 A, dále modrý USB kabel, čtyři šroubky potřebné k bezpečné instalaci pevného disku, jednoduchý a ne příliš potřebný manuál a nakonec stojan z černého lesklého plastu, díky němuž bude box ve vzpřímené poloze, aby zabíral méně místa a potenciálně se také lépe chladil.

reklama