reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftec GP-01B-OP: herní skříň s nádechem minulosti

27.2.2017, Jan Vítek, recenze
Chieftec GP-01B-OP: herní skříň s nádechem minulosti
Mezi herní skříně, jichž společnost Chieftec na rozdíl od jiných firem moc nevyrábí, se řadí také model GP-01B-OP. Ten nabízí zcela prosklenou bočnici, ovladač otáček ventilátorů a také zajímavý bundle s výkonným 1000W zdrojem.
Za celkem přívětivou cenu si můžeme koupit velký middletower Chieftec GP-01B-OP, který se snaží přinést především moderní prvky herních skříní. Tím je možnost snadné instalace vodních chladičů a pak také celý průhledný boční panel, jenomže to není kouřové sklo jako u jiných moderních skříní, ale plexisklo. Dá se tak říci, že Chieftec prostě vyrobil celou jednu bočnici ne z kovového plechu, ale z plexiskla. Je to však dobrý nápad?
 

- klikněte pro zvětšení -

Chieftec GP-01B-OP musí za svou cenu pod 2000 Kč s daní dělat kompromisy. Za takovou částku opravdu nemůžeme očekávat opravdové sklo na místě levé bočnice a když se dozvíme také o vestavěném ovladači otáček ventilátorů, nutí to k zamyšlení, kde dále výrobce ušetřil. Na to se ostatně podíváme v celé recenzi této skříně, která k nám dorazila v podobě prezentované jako Chieftec GP-01, 1000W. Její součástí je totiž výkonný zdroj, který je však v naší recenzi pouze do počtu, neboť jejím předmětem je pouze skříň a zdroj si toliko ukážeme.



Nutno dodat, že pokud je tato skříň zákazníkům nabízena ve stejně pojatém balení, v jakém došla k nám, není to zrovna nejlepší způsob. Zdroj totiž přišel již nainstalovaný, což by samo o sobě v žádném případě nevadilo, ovšem jeho příslušenství bylo v měkkém sáčku jen tak volně položeno uvnitř skříně. Do této rovnice patří ještě průhledná bočnice nechráněná zevnitř přilnavou fólií a výsledkem je, že právě tato bočnice se od tohoto sáčku odřela. To by jistě hned na začátek zamrzelo, zvláště když na to výrobci obyčejně pamatují a i na vnitřní stranu plexiskel dávají fólie.

Model
Chieftec GP-01B-OP
Celkové rozměry
516 x 210 x 450 mm (H x Š x V)
Hmotnost
8,5 kg (bez zdroje)
Materiál
SECC, kouřové plexisklo, plast
Kompatibilita
Micro ATX, ATX
max. 160mm vysoký CPU chladič
max. 430 mm dlouhé karty
Šachty
2x 5,25"
4x 3,5"
2x 2,5"
Přední I/O panel
HD Audio, 2x USB 3.0, 2x USB 2.0, ovladač ventilátorů, barevné LED pruhy
Sloty
7x
Chlazení
Vrchní: 2x 120mm nebo 2x 140mm ventilátor (240mm či 280mm radiátor)
Zadní: 1x 120mm ventilátor/radiátor
Přední: 1x 120mm + 1x 180mm ventilátor, 3x 120mm ventilátor, nebo až 240mm radiátor

Chieftec GP-01B-OP patří mezi větší middletowery, což platí především o jeho hloubce. Ta je více než dostatečná na to, aby se dovnitř vešla i deska pravých rozměrů E-ATX (305 × 330 mm), ale ty dle specifikací nejsou podporovány. Na to se podíváme v další kapitole. Zbytek prostoru v přední části se dá využít pro mechaniky, předlouhé grafické karty, pro něž tu máme vertikální držák a pak tu je i spousta místa pro komponenty vodního chlazení, jako pumpu, expanzní nádrž, apod. Veškeré diskové a SSD pozice jsou totiž mimo hlavní komoru.

Máme tak možnost instalovat 2 mechaniky, přičemž jedna může využít už dlouho neviděnou záslepku "stealth", která je vyklápěcí, takže může zůstat na místě před skrytou mechanikou. Pozice pro pevné disky či SSD jsou tu 4 před napájecím zdrojem a tray základní desky nese ještě 2 pozice výhradně pro 2,5" zařízení.

Záslepek pro karty je tu standardní počet a i konfigurace chlazení je na takovouto skříň celkem obvyklá. Potěší pak 4 porty USB na předním panelu a také ovladač ventilátorů s centrálním napájením. Na ten se ještě podíváme blíže.
 
 

Zpracování skříně


Chieftec má bohužel za to, že s nastoupivším trendem "RGB LED kam se podíváš" (na ten se zde také nezapomíná) se vrací také doba lesklých plastů, takže tuto skříň vybavil plastovými rámy, které mají černý zrcadlový lesk. To je společně s tmavým plexisklem přes celou bočnici nejen noční můra fotografa, ale také potenciálního majitele skříně, který ji bude muset buď každou chvíli leštit, nebo se spokojit s ušmudlaným a zaprášeným vzhledem. Pokud patříte mezi ty, kteří jsou velice rádi za předměty skrývající své nedostatky spojené s úklidem, namísto aby je ještě zvýrazňovaly, pak tento model není pro vás. Ono už jen focení musí probíhat stylem utřít - spoušť - vyleštit - ještě jednou utřít - spoušť a tak pořád dokola. Lesklý plast je navíc velice náchylný na poškození a je na něm vidět sebemenší škrábanec. To se musí zakrátko projevit především v oblasti předních tlačítek a portů.



Přední panel je proveden vcelku dobře. Největší část tvoří perforovaný plech s prachovým filtrem, který stačí nahoře stisknout, aby se uvolnil a stejně snadno jej také dáme na místo. Nad ním už jsou pouze 2 záslepky, z nichž ta horní je vybavena zmíněným systémem "stealth", který se už málokdy vidí. Má tak vlastní tlačítko a vyklápěcí dvířka na pružině, která drží na místě ne zrovna povedené plastové panty. Každopádně pokud vám tato záslepka nebude vyhovovat, nebo s vaší mechanikou nebude fungovat, není žádný problém ji prostě dát pryč a mechaniku nainstalovat jako obvykle.



Na přelomu mezi předním a vrchním plastovým panelem je oblast pro porty a tlačítka. Vidět můžete obvyklou výbavu: Power, Reset, dva USB 3.0. dva USB 2.0 a dva audio konektory, ale pak i 3 další tlačítka uprostřed. První slouží pro cyklické nastavení podsvícení dvou průsvitných proužků (pod a nad tlačítky) pomocí 8 barev a vedle toho je tu ještě jeden efekt (pomalé blikání postupně všech barev). To může být pro někoho zajímavé, ale funkčně jde o zbytečnost poplatnou dnešní době. Daleko užitečnější jsou 2 ostatní tlačítka, která dokáží regulovat otáčky ventilátorů připojených na centrální hub na zadní straně traye základní desky.


- klikněte pro zvětšení -

Levá bočnice je celá z plexiskla, čili na ní není ani kousek kovu a nejde pouze o kus rovného plastu, ale o celý vytvarovaný díl s packami, zadním úchytem, atd. Má kouřové zbarvení a je přímo přebornice v chytání prachu. Z bočního pohledu si také můžete všimnout, že přední a ani vrchní panel není ve všech místech stejně tlustý. Oba se rozšiřují směrem k předním I/O portům.


- klikněte pro zvětšení -

To je ostatně lépe vidět z druhé strany, kde už máme normální kovovou a jednolitou bočnici. Ta je stejně jako průhledná přidržována přítlačnými šroubky s extra velkými plastovými hlavičkami, ale ty lépe ukáže další fotografie.



Na ní je rovněž vidět již nainstalovaný 1000W zdroj, dále průduchy, které by v případě zadního ventilátoru mohly být vzdušnější a když se podíváme na zadní záslepky, hned nás trkne jedna věc. Ano, skutečně tu jsou vylamovací záslepky, a to u skříně Chieftec za dva tisíce. Zde je příklad toho, kde se na skříni šetřilo.


- klikněte pro zvětšení -

Samotný konec vrchního panelu nabídne úchyt, který napovídá, že jej můžeme od skříně odtrhnout, což mimochodem platí i pro ten přední. To skutečně jde, i když těžce, ale není to nutné dělat, abychom se pořádně dostali k horním ventilátorovým pozicím. Stejně jako vepředu totiž i zde máme panel z plastového rámečku a perforovaného plechu, který stačí na jednom místě stisknout a on sám ochotně odpadne. Zbytek horního panelu pak může posloužit jako odkládací plocha pro drobnosti.


- klikněte pro zvětšení -

Spodek skříně ukazuje své plastové nohy opatřené gumovými podložkami a pak také velice jednoduché prachové filtry v podobě děrovaných fólií zasunutých do drážek. Ty tak nemáte šanci opět správě zajistit do stojící skříně, kterou tak budete muset povalit na bok.
reklama