reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftec Scorpion: sklo middletoweru ukrývá displej

22.8.2018, Jan Vítek, recenze
Chieftec Scorpion: sklo middletoweru ukrývá displej
Chieftec vyslal na trh skříň Scorpion, dle jejíhož názvu nemůže být pochyb o tom, že jde o herní model. Zaujmout nás má jednak cenou a pak také bočním panelem z temperovaného skla nebo i funkčním displejem schovaným pod svým čelem.
Kapitoly článku:
  1. Chieftec Scorpion: sklo middletoweru ukrývá displej
  2. Pohled dovnitř skříně
  3. Instalace a teplotní testy
  4. Závěrečné hodnocení
Nedá se nic dělat, dnes holt mezi výrobci počítačových skříní letí RGB světelné diody a sklo, takže se nám v podstatě vrací doba před 10 lety, kdy se však namísto skla využívalo plexisklo a diody byly především modré a vysokosvítivé. Sklo je ušlechtilejší materiál, který je méně náchylný k poškrábání, ale zase na druhou stranu těžší a křehčí. RGB LED zase dávají další možnosti, jak se vyřádit na nabídce různých efektů. 
 
 
- klikněte pro zvětšení -
 
Nicméně Chieftec se v případě skříně Scorpion (GL-01B-OP) RGB diodám vyhnul a namísto toho nabídl něco jiného, a sice displej schovaný pod předním panelem, kterým budeme moci sledovat teploty a ventilátory. Právě k tomu má tato skříň v horní části svého čela 3 malá tlačítka. 
 
  
Chieftec Scorpion dorazil v prosté krabici s černým potiskem a už dle ní jde spíše o levný produkt. S reálnou cenou mezi 1500 a 2000 Kč s daní tedy rozhodně nepatří mezi nejlevnější skříně, ale která z nich má také boční a přední sklo a vepředu navíc displej pro ovládání ventilátorů? Ale nepředbíhejme, musíme se také podívat na to, co konkrétního umí. 

Model
Chieftec Scorpion (GL-01B-OP)
Celkové rozměry
436 x 202,5 x 505 (H x Š x V)
Hmotnost
6,9 kg
Materiál
0,6mm SPCC, plast, sklo
Kompatibilita
Micro ATX, ATX
max. 160mm vysoký CPU chladič
max. 350 mm dlouhé karty
Šachty
0x 5,25" externí
2x 3,5" interní
2x 2,5" interní
Přední I/O panel
HD Audio, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0
 
displej pro sledování teplot a ovládání ventilátorů
Sloty
7x
Chlazení / vodní chlazení
1x 120mm vzadu (volitelný)
3x 120mm vepředu (červené podsvícení)
2x 120mm nahoře
 
1x přední 240mm radiátor
 
Scorpion je další herní model firmy Chieftec a my jsme si už zvykli na to, že takové levnější skříně nemívají pro tuto firmu tradiční materiál, a sice 1mm SECC. Plechy jsou zde tlusté 0,6 mm, což se podepíše na jejich pevnosti i na celkové hmotnosti skříně. V dané cenové kategorii jde ale o naprostý standard. To spíše boční a přední temperované sklo tlusté 4 mm je nadstandardní.
 
Co se týče kompatibility s hardwarem, místa by se mělo najít dost i pro velký věžovitý chladič pro 120mm ventilátor, desku ATX a až 350mm dlouhé karty. To bohatě stačí pro vytvoření výkonného počítače, ovšem co se týče pozic pro úložná zařízení, máme tu pouze po dvou 2,5" a 3,5" pozicích. To by leckomu stačit nemuselo, ale dnes je holt doba, kdy můžeme úložiště snadno vyřešit pomocí M.2 SSD přímo na desce a ostatní data můžeme mít na NASu. V takovém případě nemusíme využít ani jednu z těchto pozic, a tak není divu, že jejich počet se obecně ve skříních snižuje a už dávno se nedělají modely, které měly 3,5" a 5,25" šachty odshora až dolů.

Chlazení této skříně obstarají 120mm ventilátory, jichž nám Chieftec v základní verzi dodal rovnou 3 s červeným podsvícením, což lze brát jako plus. Můžeme je nahradit 240mm radiátorem a krom toho tu máme dle specifikací už jen možnost instalovat zadní 120mm ventilátor. Skříň však nese nahoře další dvě 120mm pozice kryté magneticky přichyceným prachovým filtrem, ale otázka je, zda budou reálně využitelné. 


Zpracování skříně

 
Už jsme se podívali na výběr materiálů, jimž vévodí 0,6mm SECC a 4mm sklo, ale samozřejmě tu jsou také plasty, a sice především na předním panelu. Vrchní panel vypadá také, že by měl být plastový, ale ve skutečnosti je celý z kovu, což je příjemné zjištění. Čelní sklo je silně zatmavené, a tak částečně funguje jako zrcadlo, pod nímž vykukují 3 předinstalované ventilátory. Především tu ale máme 3 malá tlačítka s funkcemi nastavit, dolů a nahoru, přičemž ihned nad nimi je menší displej, na nějž se zaměříme později.
 
 
Z levého boku také vykukují velké přítlačné šroubky přidržující boční sklo. Ono samo ostatně i z čelního pohledu vystupuje mimo půdorys skříně, a to i kvůli měkkým podložkám, které slouží k jeho ochraně, abychom mu snad přílišným přitažením šroubků neucvakli roh. Bohužel to pak ale celé vypadá, že boční sklo bylo ke skříni přidáno až dodatečně a její původní návrh s ním nepočítal, takže o elegantním řešení se nedá moc mluvit. 
 
 - klikněte pro zvětšení - 
 
Přední ventilátory nebudeme muset vůbec honit na nejvyšší výkon, protože už tak bude přísun vzduchu velice omezen. Jak je vidět z fotografií boků skříně, vzduch bude nasáván pouze přes průduchy v bocích předního panelu a ty by svou plochou daly tak na jeden 120mm rošt.  
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Pravý panel je jako obvykle už celokovový, zcela plochý a přichycený pomocí zadních šroubků. Drží tak klasicky za kovové packy. Vytvořen je stejně jako zbytek skříně z 0,6mm plechu, takže se nám trochu kroutí a mohl by být stabilnější.  
 
 
Zadní část skříně prostě a jednoduše nepřekvapí. Máme tu volnou 120mm pozici pro ventilátor a pod ní vylamovací otvory určené primárně pro hadičky vodního chlazení. Dnes už jsou ale obvyklé spíše systémy vše v jednom, které se vejdou celé do skříně, takže tyto otvory můžeme vidět jako relikvii dob minulých. Na druhou stranu mohou posloužit pro cokoliv, co budeme potřebovat vyvést z/do skříně. 
 
Záslepek tu máme 7, tak akorát pro desky ATX a lze kvitovat, že nejsou vylamovací. Každá z nich je tak zvlášť přišroubovaná. Nakonec tu máme spodní pozici zdroje. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Vrchní kovový panel nese dvě 120mm ventilátorové pozice, které seshora kryje tenký prachový filtr přichycený pomocí magnetických pásků. Lze je tak snadno a rychle sejmout pro vyčištění. 
 
I/O panel v přední části má výbavu jednoho USB 2.0, dvou USB 3.0 a dvou audio konektorů. Velké tlačítko je hlavní vypínač a malé na opačné straně zase reset. Obě mají velice nízký zdvih, takže pokud vám po domácnosti chodí něco, co velice rádo šplhá po všem možném nebo mačká vše možné, bude lepší zapínání zapojit na tlačítko Reset a to velké vůbec nevyužívat.  
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Vespod máme dva další prachové filtry, a to jednak pod pozicí zdroje a pak vepředu. Ty se tváří, jako že je bude možné snadno vysunout a zase vrátit zpět, ale ve skutečnosti v packách drží velice pevně a je celkem problém je dostat zpět. Alespoň zapomeňte na to, že by to šlo se stojící skříní.
reklama