reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftec UC-02B: na motivy klasického desktopu

11.3.2016, Jan Vítek, recenze
Chieftec UC-02B: na motivy klasického desktopu
Levná skříň UC-02B se vrací ke kořenům klasického desktopového počítače z devadesátých let, který sloužil také jako podstavec pro CRT monitory. Ovšem Chieftec ji pochopitelně nabízí v moderní podobě pro aktuální hardware.
Kapitoly článku:

Instalace a kompatibilita


Pokud se rozhodnete využít skříň Chieftec UC-02B, je třeba si nejdříve ověřit, že máte či koupíte ty správné komponenty. Klíčový je především napájecí zdroj ATX, jehož hloubka by neměla překročit 140 mm. Může to být tedy i více, jak ostatně lze vidět na fotografii, ale pak už bude zdroj zasahovat nad základní desku, čímž může zablokovat některé komponenty a omezit prostor po grafickou kartu, nehledě na to, že pak bude složitější se vypořádat s jeho kabely. Vzhledem k nepřístupné spodní záslepce, namísto níž je tu konektor pro kabel vedoucí ke zdroji, nás také ani moc nebude bolet, když namísto plné ATX desky zvolíme Micro ATX. Pokud ale přesto chcete ATX, pak byste alespoň mohli namísto modelu s plnými rozměry (305 × 244 mm) zvolit trošku užší model, neboť tak si nezakryjete otvory v trayi pro protažení kabelů. Deska a zdroj na sebe díky tomu nebudou tak nalepeny a odpadne i to, že by její konektory SATA blokovaly spodní otvor pro kabely od zdroje.

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte 890GPA-UD3H (AMD 890GX)
  • Procesor: AMD Phenom II X6 1100T
  • Chladič: AMD BOX
  • Operační paměť: Kingston HyperX - KHX2133C9AD3X2K2/4GX
  • Grafická karta: Gigabyte GTX 960 2 GB
  • Pevný disk: 1TB Samsung HD103SJ
  • SSD: OCZ Trion 100
  • Zdroj: Enermax Infiniti EIN650AWT - 650 W


- klikněte pro zvětšení -

Takže máme vybranou desku a napájecí zdroj s ohledem na rozměry. Dále můžeme popřemýšlet nad procesorovým chladičem, pro nějž existuje jedno omezení: výška 120 mm. Do té se ale obvykle nevejdou vežovité modely ani pro 92mm ventilátor, takže bude lepší hledat spíše mezi klasickými chladiči, které mají podobnou konstrukci jako námi použitý model od AMD. Stejně pak asi namísto dvou zadních 60mm ventilátorů nainstalujete jeden vrchní 120mm kousek, i když je otázka, co bude lepší vzhledem k chabému zpracování pozice velkého chladiče.

Dále tu je omezení pro grafickou kartu (či jinou), a to i takové, které ze specifikací nemusíme vyčíst. Chieftec píše, že se dovnitř vejdou 250 mm dlouhé karty, což je pravda, tedy pouze v případě, že hloubka zdroje bude maximálně 140 mm a zrovna v místě grafické karty nebudou třeba konektory odpojitelných kabelů. Jenomže se už vůbec nepíše o tom, že taková karta by ideálně neměla být vyšší než její záslepka a především by měla mít vhodně umístěný napájecí kabel, což zrovna ta naše tedy neměla. Pro testy jsem tedy využil nouzové řešení - nedovřenou bočnici podrženou lepicí páskou, což čistě pro účely testování stačilo. Pokud tedy některá část vaší vybrané karty sahá dále než 18 mm nad zahnutý konec záslepky, tuto skříň nebudete moci uzavřít.

Stejně tak musíte myslet na to, že u delší karty s konektory PCIe na konci by zase jeho zapojení mohl bránit zdroj. Velice by mě také zajímalo jak bychom měli u sestavy s grafikou dle představ výrobce využít ventilátorovu pozici v levé bočnici, neboť ta zasahuje do prostoru karty i v našem případě, kdy karta sedí až v druhém slotu v pořadí (zcela nahoře je PCI Express x1). Ventilátor se tak dá do bočnice instalovat leda tak v případě, když grafickou kartu nepoužijeme, dáme ji do nižšího slotu na desce, nebo použijeme nízkoprofilový model.


- klikněte pro zvětšení -

Při instalaci komponent do této skříně bych ale doporučoval začít s tím, že nejdříve dovnitř umístíte úložná zařízení a i zde je třeba zvolit správné pořadí. Hlavní šachta může nést 5,25" mechaniku, dva pevné disky nebo jeden disk a jedno SSD. Na fotografiích vidíte nainstalované jedno SSD přímo do traye, přičemž pevný disk je schovaný ve své vyhrazené přehrádce nahoře. Pokud byste chtěli instalovat ještě mechaniku, pak by bylo nejvhodnější nejdříve přišroubovat SSD, nad ně pak mechaniku a až nakonec pevný disk, neboť přes něj by nešlo mechaniku přišroubovat. Pak tu jsou ještě další dvě pozice, a to přímo ve ventilátorových pozicích ve dně a vrchním panelu skříně.

Poté bude nutné nainstalovat napájecí zdroj, neboť ten se dovnitř zasunuje z prostoru základní desky a dalším krokem je jeho napojení na umístěná úložná zařízení a příprava kabelů na to, abychom je poté mohli snadno přivést ke konektorům základní desky a případně i grafické karty.


A jak je to s teplotami?


K provedeným testům jen krátce, protože jsme nemohli použít naši standardní sestavu, čili nelze srovnávat dle zkušeností s jinými skříněmi. Lze říci, že je absolutní nutnost, abychom si k této skříni dokoupili alespoň jeden 120mm nebo dva 60mm ventilátory. Sama o sobě totiž není odvětraná a napájecí zdroj se zde stará jen o své chlazení. Vrchní ventilátorová pozice bude pro většinu sestav vybavených grafickou kartou nepoužitelná a pro sestavy bez grafiky zase zbytečná, takže zbývají dvě zadní 60mm pozice, jedna vrchní a jedna spodní 120mm.

Ideální tak bude nechat ventilátory u procesoru, aby vyfukovaly teplý vzduch ven a spodní použít pouze v případě, že chladič grafické karty opravdu nezvládá. Pak už se tedy musíte jen rozhodnout, kolik ventilátorů nakonec využijete, přičemž v našem případě stačil jeden 120mm (Noctua NF-F12) na 1100 RPM, aby se teplota procesoru dostala do přijatelných hodnot (spadla dokonce o 8 °C). S chlazením pevných disků to ale bude horší, neboť ty nemáme čím přímo ofukovat, a tak jim můžeme leda zajistit volný prostor uklizením kabelů. Pokud využijete pouze jeden, pak ten bude lepší jako v našem případě dát do vrchní pozice, kde se bude lépe přes své boky chladit. I tak se ale jeho teplota dokázala vyšplhat ke 46 °C.

Tato kapitola jen dokazuje tvrzení z první kapitoly, a sice to, že Chieftec UC-02B se nebude hodit pro bohaté sestavy plné výkonných komponent. Pochopitelně si tedy budete moci vytvořit třeba i herní počítač, ale budete muset pečlivě vybírat komponenty s ohledem na prostor a chlazení.

reklama